اشتباهات و باورهای غلط سرمایه گذاران در بورس
اشتباهات و باورهای غلط سرمایه گذاران در بورس
اشتباهات و باورهای غلط برای فعالیت در بازار بورس و اوراق بهادار و انجام معاملات نیز همچون هر کسب و کاری و هر جنبه دیگری از زندگی سبب شده بسیاری افراد از این بازار گریزان باشند یا به محض ورود به آن، به جای کسب درآمد از بورس، با ضرر و زیان مواجه شوند.
همیشه در هر کسب و کاری باورهای درست می توانند ما را در رسیدن به اهدافمان یاری نمایند در مقابل باورهای غلط ما را از مسیر درست منحرف می کنند. در بورس باورهای درست شما را به سمت سودآوری سوق می دهند اما باورهای غلط معامله در بازار را بانگرانی همراه می کند و شما رابه اشتباه می کشاند و باعث می شود بسیاری از افراد از این بازار گریزان شوند.
در هر سرمایهگذاری علاوه بر سود، میتواند ضرر و زیانهایی هم به همراه داشته باشد و عواملی همانند شرایط اقتصادی و سیاسی میتواند آن را با ریسکهایی مواجه کند. اما باورهای غلط عقایدی هستند که اکثرا بدون درنظر گرفتن جنبه تخصصی و از نظر جنبه احساسی بیان میشود.
۱- بازار سرمایه را همانند قمار می دانند:
سرمایهگذاری در بازار سرمایه را همانند قمار می دانند؛یعنی همانند قمار که در صورت خوششانسی سرمایهگذاران با سودآوری و در صورت بدشانسی با ضرر جبرانناپذیر همراه می شود اما به نظر کارشناسان بازار سرمایه، این باور اشتباه است چون که سرمایهگذاری در بازار سرمایه اگرچه با ریسکهایی همراه است؛ اما سهامداران میتوانند از طریق روشهای مختلف این ریسکها را مشخص و مدیریت کنند و از این طریق ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش داده و حتی نزدیک به صفر رسانند اما قمار تنها به عامل شانس بستگی دارد و در آن نمیتوان آینده سرمایهگذاری را پیشبینی کرد.
۲- پول دار شدن یک شبه در بورس را انتظار دارند:
خیلی از افراد فکر میکنند که با ورود به بازار بورس یک شبه پولدار می شوند! مشخص است که علت ورود افراد به بازار بورس اوراق بهادار مانند هر نوع سرمایهگذاری دیگر، کسب سود و منافع است؛ اما توجه داشته باشید که سود بسیار زیاد به این راحتی ها هم به دست نمی آید.شاید شنیده باشیم که فردی سهم خاصی را خریده و پولدار شده است.
اما توجه داشته باشید که این سود زیاد حاصل سرمایهگذاری یک روزه این شخص نیست بلکه او نیز مدتی در بازار تلاش کرده، به شناسایی و مدیریت ریسکهای موجود پرداخته، وضعیت شرکتها را مطالعه کرده و مورد بررسی قرار داده بنابراین در این مسیر تلاش کرده و سود کسب شده نتیجه درایت و کوشش وی بوده است. باید بپذیریم که اگر به دنبال موفقیت هستیم، باید تلاش کنیم.
۳- برای معامله در بورس از وام بانکی و قرض استفاده می کنند:
کارشناسان خبره و با تجربه می گویند که پول مازاد خود را معامله کنید نه پول وام یا پولی که برای امرارمعاش قراردادهاید.اگر با استفاده از وام بانکی یا اعتبار کارگزاریها اقدام به خرید و فروش سهام میکنید، توجه داشته باشید که بانک یا کارگزاری درصدی سود از شما بابت پول ارائه شده دریافت می کند.
۴- استفاده تازه واردان از معامله به سبک نوسانگیری و تغییر مکرر چیدمان پرتفوی:
نوسانگیری نوعی از روش معامله می باشد که اصول و قوانین خودش را دارد و هر کسی نمیتواند در هنگام ورود به بازار بورس با استفاده از این روش، سود به دست اورد. در حقیقت خرید و فروش مکرر سهامهای موجود در پرتفو، برای افراد متخصص پر سود است اما برای تازه واردان و حتی کسانی که تجربه کافی در نوسانگیری ندارند، سود چندانی ندارد و حتی میتواند موجب تحمیل کارمزد بیشتر (که حاصل افزایش دفعات معامله می باشد) شود.
۵- فکر میکنند برای سرمایه گذاری در بورس سرمایه زیادی لازم است:
بسیاری از افراد فکر می کنند که سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار نیازمند داشتن سرمایهای زیاد است و چون در حال حاضر ما این مقدار سرمایه را در اختیار نداریم، پس توانایی سرمایهگذاری در این بازار را هم نخواهیم داشت!اما در واقع سرمایهگذاری در بازار سرمایه به گونهای دیگر است و سرمایهگذاران با هر سرمایهای حتی بسیار اندک میتوانند اقدام به سرمایهگذاری کنند.
۶- استفاده نکردن از تحلیل تکنیکال در کنار بنیادی:
یکی از باور های غلط سرمایه گذاران در بورس استفاده نکردن از تحلیل تکنیکال در کنار بنیادی می باشد. بصورتی که آنها در معاملات بورسی خود به دنبال سهامهایی هستند که قیمت آنها کاهش پیدا کرده است. تحلیلشان هم این است که قیمت این سهم ها در آینده به قیمت قبلی خود باز میگردد، اقدام به سرمایهگذاری و خرید سهام این شرکتها میکنند. توجه داشته باشید که برای این دسته از فعالان بازار سرمایه صرفاً فاکتور قیمت و روند گذشته آن مهم و تأثیرگذار می باشد.
اما در واقع فاکتور ارزش بازاری سهم فقط یکی از فاکتورهای موثر در رسیدن به تحلیل درست و مناسب می باشد؛ پس سهامداران باید همواره مراقب باشند که صرفاً بر اساس فاکتور قیمت بازار، اقدام به خرید سهام شرکتی نکنند و با استفاده از همه زوایای تحلیل تکنیکال تصمیم درستی بگیرند.


چگونه از این اشتباهات اجتناب کنیم؟
۱- برنامهی عملیاتی خود را توسعه دهید
مشخص کنید که در کجای چرخهی عمر سرمایهگذاری تان قرار دارید، اهدافتان چیست و به چه میزان سرمایهگذاری برای رسیدن به این اهداف نیاز دارید. اگر احساس میکنید صلاحیت تعیین این موارد را ندارید، به یک برنامهریز مالی معتبر مراجعه کنید. همیشه به خود یادآوری کنید «چرا پول خود را سرمایهگذاری کردهاید» تا انگیزهای برای پسانداز بیشتر داشته باشید و راحتتر بتوانید تخصیص مناسبی برای سبد سرمایهگذاری خود پیدا کنید.
انتظارات خود را به نسبت بازده تاریخی بازار تعدیل کنید. انتظار نداشته باشید سبد سرمایهگذاری تان بتواند یک شبه شما را ثروتمند کند. یک استراتژی سرمایهگذاری بلندمدت و مداوم در طول زمان، دقیقاً همان چیزی است که ثروت را ایجاد خواهد کرد.
۲- بررسی مستمر سبد سرمایه گذاری
دائماً بر سبد خودنظارت داشته باشید. در پایان هر سال، سرمایهگذاریها و عملکرد آنها را جداگانه بررسی کنید. مشخص کنید که آیا در حال حاضر نسبت دارایی به درآمد ثابت تان مناسب است و یا باید این نسبت با توجه به شرایط فعلیتان تغییر پیدا کند.
۳- برای سرگرمیهای خود برنامهریزی کنید
همهی ما در بعضی مواقع وسوسهی خرج کردن پول را داریم. این طبیعت انسان است. بنابراین، به جای تلاش برای مبارزه با آن، کمی با آن هم قدم شوید. میتوانید بخشی از عایدات سرمایهگذاری خود را به سرگرمیهایتان اختصاص دهید. اما باید میزان آن را محدود کنید و نباید این میزان بیشتر از ۵ درصد سبدتان باشد. هرگز از پول بازنشستگی خود برای این هدف استفاده نکنید.
- سعی کنید تا جایی که امکان دارد زیان خود را با پیروی از قواعدتان محدود کنید.
- آمادگی این را داشته باشید که ۱۰۰٪ سرمایهگذاری تان را از دست بدهید.
- محدودهای از پیش تعیینشده برای خود آماده کنید و به آن پایبند بمانید.
سخن آخر
اشتباهات بخشی از فرآیند سرمایهگذاری هستند. اما آگاهی از این اشتباهات سرمایه گذاری و چگونگی اجتناب از آنها، به شما کمک میکند تا به یک سرمایهگذار موفق تبدیل شوید.
برای جلوگیری از انجام اشتباهات فوق، برنامهای مدون و اصولی طراحی کنید و به آن پایبند بمانید. این دستورالعملها را دنبال کنید تا بتوانید سبد سرمایهگذاری خود را هوشمندانهتر انتخاب کنید و در طی بلندمدت بازده بالاتری کسب نمایید.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.ه گذاران در بورس
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Pretty! This has been a really wonderful post. Thanks for providing this info.