نسبت پی بر ای چیست؟ – کاربرد نسبت P/E
نسبت پی بر ای P/E
نسبت پی بر ای از قدیمیترین و پراستفادهترین معیارهاست. P/E خلاصه شده نسبت قیمت سهم (P مخفف Price) به درآمد هرسهم (EPS مخفف Earning Per Share) است. برای محاسبه P/E ، قیمت فعلی سهم را بر درآمد هر سهم (EPS) تقسیم میکنید.
وقتی میگوییم نسبت P بر E سهمی ۴ است، در واقع سهمی را خریداری میکنیم که قیمت سهم P ، سه برابر سود EPS آن سهم است و اگر که یک توزیع سود خوب و مناسبی هم داشته باشد ، میتوانیم بگوییم بعد از ۴ سال پولی که بابت سهم پرداخت کردیم از سود آن سهم دریافت شده است و ما سهام دار شرکتی هستیم که بابت آن هیچ پولی پرداخت نکرده ایم.
با وجودی که این نسبت به سادگی محاسبه میشود ولی در واقع تفسیر آن مشکل است و در حالی که میتواند در شرایطی خاص، اطلاعاتی مفید به ما برساند، در زمانی دیگر ممکن است کاربرد مفیدی نداشته باشد، بیشتر سرمایهگذاران در بازار سهام از این نسبت به درستی استفاده نمیکنند و بیشتر از آن چیزی که لایق آن است به این نسبت ارزش میدهند.
با وجودی که P/E معمولا حرف آخر را درباره ارزش سهام نمیزند، میتوان با مقایسه P/E دو شرکت در یک صنعت، P/E شرکت با P/E صنعت موردنظر و مقایسه P/E فعلی با P/E تاریخی خود سهم، دید دقیقتری بدست آورد.
مثال:
به عنوان مثال درصورتیکه نسبت پی بر ای (P/E) سهمی ۱۰ ریال باشد به این معنی می باشد که که معامله گران حاضرند ۱۰ ریال به ازای هر ریال سود این سهم بپردازند.
درصورتیکه P/E سهم بالاتر از میانگین بازار باشد ، بیان کننده ی انتظارات بزرگ بازار در ماه ها یا سال های آینده از شرکت است. حال این شرکت موظف به ایجاد سود های بزرگ است و در غیر اینصورت که انتظارات بازار را فراهم نکند ، قیمت سهامش سقوط خواهد کرد.
البته نسبت پی بر ای (P/E) بالا ممکن است فقط بزرگ نمایی ارزش سهم باشد و هیچ تضمینی برای رشد قیمت سهام وجود ندارد و همواره احتمال برگشت قیمت وجود دارد. بنابراین تنها اتکا کردن به مقدار P/E برای انجام معاملات اشتباه است.
به صورت کلی ، P/E در تحلیل یا تصمیم شما حرف اخر را نمی زند اما می تواند برای مقایسه شرکت ها و برای مقایسه ارزش سهم در یک بازه زمانی مفید واقع شود . همینطور می توانید با درنظر گرفتن نسبت P/E قبل از انجام عملیات خرید و فروش خود، سیگنال نهایی را از آن دریافت کنید.
انواع p/e نسبت پی بر ای
p/e دنباله دار
نحوه محاسبه آن به این شکل است که قیمت روز سهم بر سود (eps) آن تقسیم می شود و p/e سهم بدست می آید.این نسبت نشان می دهد که سرمایه گذاران حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سود شرکت، چند ریال پرداخت کنند. پس هر چقدر قیمت سهام تغییر بکند این نسبت نیز به دنبال آن تغییر خواهد کرد.
p/e برآوردی
به این نوع از p/e، تحلیلی یا پیشتاز هم گفته می شود. این نسبت با استفاده از روش های خاص و با در نظر گرفتن عواملی از قبیل نرخ رشد سود شرکت، نرخ بهره بانکی، تورم و …. محاسبه می شود. این نسبت همانی است که در ارزش گذاری مورد استفاده قرار می گیرد.
بعد از محاسبه آن، نسبت را در سود (eps) برآوردی سال آینده شرکت ضرب می کنیم و ارزش شرکت بدست می آید. اگر سود شرکت نیز توسط ما تحلیل شود و خود سود اعلامی شرکت مورد استفاده قرار نگیرد، این کامل ترین نوع ارزش گذاری بر مبنای p/e خواهد بود.
تفاوت بین p/e دنباله دار و p/e تحلیلی
ا p/e دنباله دار آن چیزی است که در حال حاضر برای یک سهم وجود دارد. ولی p/e تحلیل آن p/e است که ما انتظار داریم سهم به آن برسد. مثلا p/e سهمی در بازار ۵ است (p/e دنباله دار) و ما تحلیل کرده ایم که p/e آن باید ۶ باشد (p/e تحلیلی).


p/e بالا و p/e پایین نشان دهنده چه چیزی هستند؟
وقتی p/e یک سهم بالاست، نشان دهنده این است که بازار توقع دارد که سود آن شرکت در آینده رشد پیدا بکند. اگر انتظار بازار درست باشد وقتی سود شرکت زیاد شود، مخرج فرمول محاسبه p/e نیز بزرگ شده و در نتیجه نسبت p/e سهم مجددا متعادل می شود.
همچنین اگر p/e یک سهم پایین باشد، نشان دهنده این است که بازار انتظار دارد در آینده سود آن شرکت کاهش پیدا کند. اگر انتظار بازار درست باشد، وقتی سود شرکت کم شود، مخرج فرمول محاسبه p/e کوچک می شود و در نتیجه نسبت p/e مجددا متعادل می شود.
مزایا نسبت پی بر ای
نسبت P/E منعکسکننده عقیده بازار دربارهٔ یک شرکت است و معمولاً نسبت P/E شرکتهای خوب و روبه رشد، بالا است. مقدار بالای این نسبت نشاندهنده خوشبینی و مقدار پایین آن نشاندهنده بدبینی عموم سرمایهگذاران دربارهٔ آیندهٔ شرکت است و تا زمانی بالا خواهد بود که عموم سرمایهگذاران باور به توانایی رشد سود یا افزایش قیمت سهام یک شرکت داشته باشند، اما اگر این اطمینان در قابلیت سودآوری شرکت ازبین برود، نسبت هم افت خواهد کرد.
نسبت P/E همچنین نشاندهندهٔ سطح ریسک یک سهم است و هر چه بالاتر باشد، ریسک سهم هم بالاتر خواهد بود و در صورت منفی شدن بازار تمایل به فروش سهام با P/E بالا نسبت به سایر سهام افزایش مییابد. هنگامی که شرکتها دوره رشد خود را پشت سر میگذارند سود آنها تثبیت و نسبت P/E آنها تعدیل میشود.
کاربرد P/E
رشد سود
قیمت سهام بازتاب انتظارات سرمایهگذاران از ارزش و رشد آینده شرکت است. اما توجه کنید که اندازهی سود (EPS ) معمولا” مبتنی بر سودهای (EPS های) گذشته است.
اگر شرکتی انتظار رشد دارد بنابراین انتظار داریم که سودش نیز رشد نماید. در نتیجه تفسیری بهتر از P/E آن است که خوشبینی بازار از آیندهی رشد یک شرکت را بازتاب می دهد.
اگر P/E شرکتی بالاتر از میانگین بازار یا صنعت باشد بدین معنی است که بازار در ماهها یا سالهای آینده انتظارات بزرگی از سهم این شرکت دارد. شرکتی با P/E بالا باید سودهای فزاینده ایجاد کند، در غیر این صورت قیمت سهام آن سقوط خواهد کرد.
ارزانی یا گرانی
P/E در مقایسه با قیمت بازار شاخص بهتری برای ارزشگذاری سهم است . مثلا به شرط پایداری سایر متغیرها، سهمی با قیمت ۲۰۰ ریال و P/E برابر ۱۰ بسیار گرانتر از سهمی با قیمت ۲۰۰۰۰ و P/E برابر ۱۰ است.
توجه کنید که محدودیتهایی در این مثال وجود دارد. شما نمیتوانید P/E های دو شرکت کاملا متفاوت را برای ارزشگذاری بهتر آنها مقایسه کنید.
تعیین بالا یا پایین بودن P/E بدون توجه به دو عامل اصلی بسیار دشوار است :
- نرخ رشد شرکت
- صنعت
نکات نسبت P/E نسبت پی
- پی بر ای نسبتی است که از تقسیم ارزش بازاری سهم یا همان قیمت روز سهم (Price) به سود هر سهم ( EPS ) به دست میآید.
- با توجه به اینکه EPS مقدار درآمد هر سهم را مشخص میکند، معیاری برای سودآوری شرکت به حساب میآید.
- نسبت P/E از نظر تئوریک بیان کننده این موضوع است که سرمایهگذار تمایل دارد در ازای یک واحد سود، چند واحد پول بپردازد و از منظر دیگر این نسبت بیانگر دید سرمایهگذاران (خوشبینی یا بدبینی) نسبت به رشد شرکت در آینده است.
- در میان دو عدد “ارزش بازاری سهم” و “P/E”، نسبتP/E گزینه مناسبتر و شاخص بهتری برای ارزشگذاری سهام به شمار میآید.
- زمانی که شرایط اقتصادی کشور با تورم شدید همراه است، P/E شرکتها و صنایع دستخوش تغییرات کاهشی خواهد شد.
- تغییرات موجود در اصول حسابداری و متعاقب آن روشهای متفاوت در محاسبه سود EPS موجب میشود تحلیل این نسبت (P/E) با دشواریهایی همراه است.
- استناد به نسبت P/E به تنهایی به هیچ عنوان معیار مناسبی برای انجام معاملات نبوده و لازم است این معیار با مواردی همچون نرخ رشد صنعت در نظرگرفته شود.
- نسبت P/E میتواند از EPS سال مالی قبل یا EPS پیشبینی شده سال مالی آینده و یا میانگین این دو محاسبه شود.
- پایین بودن مقدار P/E می تواند علل و تفاسیر متعددی داشته باشد.
.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید