قیمت اسمی یا ارزش اسمی چیست؟ تفاوت قیمت اسمی و قیمت واقعی در چیست؟
قیمت اسمی یا ارزش اسمی (Par Value) چیست؟
قیمت اسمی (ارزش اسمی (Par Value)) سهم مبلغی است که در اساسنامه برای هر سهم معین شده و این مبلغ روی ورقه سهم نیز قید میشود. تعیین قیمت اسمی و قید آن روی ورقه سهم به این معنا نیست که سهم باید به قیمت اسمی به فروش برسد.این رقم با ارزش بازار سهم هیچ ارتباطی ندارد.
با توجه به وضع بازار و شرایط شرکت، ممکن است سهام به قیمتهایی بیشتر یا کمتر از ارزش اسمی آن به فروش رود. به طور کلی ارزش اسمی سهم ارتباط مشخصی با قیمت بازار آن ندارد.
حاصلضرب ارزش اسمی هر سهم در تعداد سهامی که شرکت منتشر کرده، نشاندهنده جمع سرمایه یا سرمایه قانونی شرکت است. همچنین حاصل ضرب قیمت روز سهام در تعداد سهامی که شرکت ثبت کرده است، ارزش بازار سهام شرکت را نشان میدهد.در بورس ایران، قیمت اسمی هر سهم برابر با یک هزار ریال(۱۰۰۰) است.
در مورد اوراق قرضه یا سهام ممتاز، ارزش اسمی هر برگ است که میزان آن تعیینکننده مقدار بهره یا سودی است که به آن تعلق میگیرد.این رقم، در هنگام تأسیس و انتشار سهام، برای هر ورقه سهم عادی، تعیین شده و در اساسنامه درج میشود. ارزش اسمی سهام، معادل سهام سرمایه، تقسیم بر تعداد برگههای سهام است.
گروهی به ارزش اسمی اوراق مشارکت یا قرضه و گروهی دیگر به ارزش اسمی سهام فکر کنند. در زبان انگلیسی برای این دو، واژگانی جداگانه وجود دارد. انگلیسیها از par value برای اشاره به ارزش اسمی اوراق قرضه و از face value برای ارزش اسمی سهام استفاده میکنند. دانستن ارزش اسمی برای اوراق قرضه یا ابزارهای مالی با درآمد ثابت مهم است، چراکه ارزش سررسید و همچنین ارزش دلاری بهرههای پرداختی را تعیین میکند.
ارزش اسمی اوراق قرضه در کشورهای خارجی معمولاً ۱۰۰۰ یا ۱۰۰ دلار است؛ اما سهام معمولاً ارزش اسمی نداشته یا ارزش اسمی کمی مثلاً ۱ سنت برای هر سهم دارند.
ارزش روز اوراق قرضه یا مشارکت در بازار ممکن است کمتر یا بیشتر از ارزش اسمی آن باشد و به عواملی نظیر نرخ عمومی بهره بازار و اعتبار اوراق قرضه بستگی دارد؛ اما از نظر حقوق سهامداران، ارزش اسمی ارتباط کمی با قیمت سهام بازار دارد. در ایران ارزش اسمی هر سهم ۱۰۰۰ ریال یا ۱۰۰ تومان است و معمولاً اختلاف قابلتوجهی با ارزش بازار سهام دارد.


قیمت اسمی و قیمت واقعی، واژگانی هستند که افراد فعال در بازار سرمایه با آن بسیار مواجه میشوند. به طور کلی، هر سهم، چهار نوع قیمت دارد:
قیمت اسمی
قیمت اسمی یک سهم، قیمتی است که پذیره نویسی سهام شرکت بر اساس آن قیمت انجام میشود.
قیمت دفتری
اگر مجموع بدهیهای شرکت را از مجموع داراییهای آن کم کنیم، مبلغ باقیمانده، نشان دهنده مجموع ارزش سرمایه سهامداران شرکت یا به تعبیر دقیقتر، مجموع حقوق صاحبان سهام شرکت را نشان میدهد. حالا اگر مبلغ حقوق صاحبان سهام را بر تعداد سهام شرکت تقسیم کنیم عدد به دست آمده، قیمت دفتری هر سهم خواهد بود.
قیمت واقعی
قیمت واقعی یا قیمت معاملاتی، قیمتی است که سهام بر اساس آن در بورس معامله میشود. آنچه که قیمت سهم در بورس را تعیین میکند، میزان عرضه و تقاضا برای یک سهم است. مثلا ممکن است به علت عملکرد خوب یک شرکت، سرمایهگذاران زیادی متقاضی خرید سهام آن شرکت در بورس باشند. بنابراین، قیمت آن در بورس بر اساس میزان تقاضا، افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است این افزایش تا چند برابر قیمت اسمی هم ادامه پیدا کند.
در نقطه مقابل، ممکن است عملکرد ضعیف یک شرکت باعث بیرغبتی سرمایهگذاران به خرید یا نگهداری سهم مورد نظر و در نتیجه، افزایش عرضه آن در بورس شود. در این صورت، با افزایش عرضه، قیمت سهم کاهش پیدا میکند. اگر این روند ادامه یابد، ممکن است قیمت سهم حتی به زیر قیمت اسمی یعنی ۱۰۰ تومان هم برسد. بنابراین، قیمت بازار یک سهم، قیمتی است که در بورس، برای سهم تعیین میشود.
قیمت ذاتی
منظور از قیمت ذاتی یک سهم، ارزش واقعی آن سهم است.


تفاوت قیمت اسمی و قیمت واقعی در چیست؟
ارزش بازار به عنوان مفهومی جهت ارزیابی اندازه یک شرکت و همین طور ریسک متحمل شده بر سهامدار شناخته میشود. در حالی که قیمت اسمی مانند یک قیمت ثابت که روی برگه سهم درج شده شناخته میشود و اهمیت آن در ارتباط با سایر انواع قیمت مشخص میگردد.
در واقع قیمت اسمی به تنهایی نمیتواند عامل مهم و کاربردی برای شناخت یک شرکت و ارزیابی آن باشد ولی ارزش بازار میتواند اطلاعاتی را راجع به شرکت به ما بدهد که در کنار سایر عوامل به دید جامعتری برای سرمایه گذاری برسیم.
قیمت اسمی در مقایسه با قیمت بازاری سهم میتواند ارزندگی سهم را به ما نشان دهد، ولی ارزش بازار، هم قیمت و هم تعداد سهم را در دل خود دارد. به بیان دیگر، قیمت اسمی، میتواند جزو کوچکتری از ارزش بازار سهم باشد. در نهایت میتوان گفت، این دو مفهوم، بخش کوچکی از شناخت سهام یک شرکت هستند و به منظور بررسی دقیقتر سهام یک شرکت نیاز به دانستن مفاهیم دیگری نیز داریم.
گاهی ممکن است عملکرد شرکت شما آنقدر خوب بوده باشد که تقاضای خرید سهام شرکت شما بسیار بالا برود. همین مسأله باعث میشود ارزش سهام شما بالاتر برود و در واقع از مبلغ اسمی آن بیشتر شود. حتی ممکن است این افزایش تا چندین برابر مبلغ اسمی سهام نیز صورت بگیرد.
اما از طرف دیگر ممکن است برای برخی شرکتها اتفاقاتی بیفتد که تقاضای خرید سهام آنها توسط مردم کاهش پیدا کند. وقتی مردم تمایل و رغبتی به خرید سهام شرکتی نداشته باشند، شرکت ممکن است جهت ترغیب افراد اقدام به عرضه بیشتر سهام خود کند. در این صورت ارزش سهام شرکت کاهش پیدا میکند و ممکن است به سطح بسیار پایینتری از مبلغ اسمی نیز برسد.
درنتیجه آنچه باعث تفاوت مبلغ اسمی سهام و ارزش واقعی آن میشود عرضه و تقاضای سهام و عملکرد خوب یا بد شرکت است.
.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید