صف خرید و فروش سهام در بورس – تشخیص صف خرید و فروش در بورس
صف خرید و فروش سهام در بورس
صف خرید و فروش سهام در بورس دو مفهوم بسیار مهم هستندکه سرمایهگذاران باید با آنها آشنا باشند و بدانند در شرایطی که سهام خریداری شدهشان وارد صف خرید یا صف فروش شد، چه واکی نشان دهند.
صف خرید و صف فروش همیشه در بورس وجود ندارد و اینطور نیست که همه نمادها یا صف خرید داشته باشند یا صف فروش، بلکه گاهی اوقات این اتفاق می افتد و اتفاقی همیشگی نیست. زمانی که به دلایلی از جمله انتشار اخبار خوب سهام شرکتی مورد توجه سرمایه گذاران بازار سرمایه قرار می گیرد، افراد زیادی به امید افزایش قیمت آن سهم تصمیم به خرید سهام آن شرکت میگیرند.
در مقابل خریداران فروشندگان قرار دارند، در این شرایط سهامدارانی که قصد فروش سهام خود را داشتند با مشاهده استقبال بیش از حد برای خرید سهامشان، فروش خود را متوقف می کنند و به سهامداری ادامه میدهند. با عدم فروش سهام توسط فروشندگان، در سهم کمبود عرضه رخ می دهد.
با این روند رقابت سنگینی بین خریداران صورت می گیرد و تا جایی این رقابت پیش می رود که دیگر فروشنده ای در این سهام وجود ندارد اما همچنان تقاضا برای خرید سهام بیش از پیش وجود دارد و این موضوع باعث می شود که سفارش خرید در بالاترین قیمت خود برای سفارش انجام شود.
صف خرید چیست؟ چگونه در صف خرید سهام بخریم؟ صف خرید و فروش سهام
صف خرید زمانی شکل میگیرد که تقاضا برای خرید یک سهم از میزان عرضه آن در سقف مجاز قیمت روزانه پیشی بگیرد. در این حالت فروشنده چندانی وجود ندارد اما متقاضیان میتوانند سفارشهای خود را در سامانه معاملاتی ثبت کنند.
در این شرایط افرادی که زودتر سفارشهای خود را در سیستم ثبت کردهاند از شانس بیشتری برای خرید سهام برخوردارند. به این ترتیب در صورت ثبت یک سفارش فروش در سقف قیمت، به صورت خودکار کسانی که جایگاه بالاتری در صف دارند، مالک سهم فروخته شده خواهند شد.
دلیل اصلی تشکیل صف خرید سهام در معاملات بورس
صف خرید سهام در معاملات بورس زمانی تشکیل می شود که شایعات و اتفاقاتی مثبت درباره آن سهم یا صنعت در بازار بورس منتشر شود که نشان دهنده موفقیت یک شرکت در آینده است.
از جمله هیجانات و دلایل مثبت در سهام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سود آوری یک شرکت
- تعدیل مثبت EPS
- افزایش نرخ
- اخبار مثبت پیرامون وضعیت شرکت ها
- افزایش سرمایه یک شرکت
- و ….


صف فروش چیست؟ چگونه شکل میگیرد؟
زمانی که سهم روندی نزولی را تجربه میکند و تا کف مجاز روزانه افت کرده است، فزونی عرضه بر تقاضا به تشکیل صف فروش میانجامد. در این شرایط قیمت سهم ۵ درصد کاهش داشته است.در این قیمت دیگر هیچ معاملهگری در سمت خرید سهام وجود ندارد و در عین حال امکان فروش سهم در قیمت پایینتر نیز وجود ندارد.
در نتیجه انباشته شدن سفارشهای فروش از سوی سهامدارنی در قصد نقد کردن سهام خود را دارند سبب میشود تا شاهد شکلگیری صف فروش در سهم مورد نظر باشیم.هر چه تعداد سهام در صف فروش بیشتر باشد در اصطلاح گفته میشود که صف سنگین است.
چگونه در صف فروش سهام بفروشیم؟ صف خرید و فروش سهام
فروش سهام در صف فروش نیز همانند بخش خریداری سهم در صف خرید میتواند باشد. به این ترتیب سهامدار شرکتی که با افت حداکثری قیمت در معاملات روزانه مواجه شده و با غلبه عرضه بر تقاضا به صف فروش رفته است میتواند سفارش فروش خود را در سامانه معاملاتی ثبت کند. در این حالت نیز کسانی که در جایگاه بالاتری در صف فروش قرار دارند یا نسبت به سایر سهامدران سفارش فروش خود را زودتر ثبت کردهاند از شانس بیشتری برای فروش سهم برخوردارند و با ثبت اولین سفارش خرید در سامانه بسته به حجم سفارش، از ابتدای صف فروش سهام فروخته شده و به متقاضی واگذار میشود.
دلیل اصلی تشکیل صف فروش سهام در معاملات بورس
صف فروش در معاملات سهام زمانی تشکیل می شود که اخبار و شایعاتی منفی در مورد آن شرکت یا صنعت به گوش می رسد، با انتشار اخبار منفی همه تصمیم به فروش آن سهم می گیرند
از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زیان شرکت
- اخبار منفی در مورد شرکت مورد نظر
- کاهش سرمایه
- تعدیل منفی EPS
- زیان ده شدن یک شرکت
- و…
تشخیص صف خرید و فروش در بورس
هر نماد که به یک شرکت فعال در بورس مربوط است، در سایت tsetmc.com صفحهای مخصوص به خودش دارد که در آن اطلاعات مورد نیاز سرمایهگذاران نمایش داده میشود.
تقریبا در قسمت میانی این صفحه دو کارد با عنوانهای خرید و فروش وجود دارد که در یکی اطلاعات مربوط به درخواستهای خرید و دیگری اطلاعات مربوط به فروشندگان آن سهم درج شده است. این اطلاعات در واقع همان سفارشاتی هستند که توسط کارگزاران یا معاملهگران در سیستمهای معاملاتی آنلاین ثبت میشوند.
وقتی سهام یک شرکت صف خرید داشته باشد، سفارشات خرید در کادر خرید در حداکثر قیمت و با تعداد و حجم بالا ثبت شدهاند، در حالی که هیچ سفارش فروشی در کادر فروش ثبت نشده است. این یعنی متقاضیان زیادی حاضر به خرید سهام این نماد هستند ولی سهامداران آن حاضر به فروش سهام خود نیستند. مانند تصویر زیر:
این تصویر مربوط به نماد کلر است که همانطور که در تصویر پیداست، هیچ سفارشی برای فروش در کادر فروش آن ثبت نشده است.
در مقابل، اگر سهام شرکتی صف فروش داشته باشد، در کادر مربوط به خرید آن اطلاعاتی ثبت نشده است و در کادر فروش آن، تعداد و حجم زیادی از سهام آن نماد، به حداقل قیمت ثبت و برای فروش گذاشته شده است. مانند تصویر زیر:
این تصویر نیز مربوط به نماد فجام است که همانطور که از دو کادر پایین و سمت راست تصویر پیداست، وارد صف فروش شده و تقاضایی برای خرید آن وجود ندارد.
نکات مهم در زمان ایجاد صف خرید و فروش سهام
- مهمترین نکتهای که باید مد نظر داشته باشید این است که ایجاد صف خرید و صف فروش را نباید مبنای معاملات خود قرار دهید. اینکه یک سهم وارد صف فروش شده حتما دلیل بر این نیست که ارزش آن در آینده کمتر خواهد شد، یا ایجاد صف خرید برای یک سهم دلیلی بر بازدهی آن در آینده و افزایش قیمت آن نخواهد بود.
- بسیاری از خرید و فروشها در بازار سهام احساسی هستند و همین موضوع باعث ایجاد برخی از صفهای خرید و فروش میشود و ممکن است پیشبینیها را محقق نسازند.
- نکته مهم دیگری که باید هنگام ایجاد صف خرید و فروش در نظر داشته باشید ارسال سفارش آنلاین است. در معاملات آنلاین، گزینهای به اسم «حجم نمایشی» وجود دارد. اگر در این گزینه تعداد سهمی که وارد میکنید کمتر از مقداری که میخواهید به فروش برسانید باشد، زمانی که نوبت شما میشود همان مقداری که در حجم نمایشی وارد کردهاید به فروش میرسد و برای فروش بقیه سهمتان به آخر صف میروید.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید