شاخص بورس چیست؟ انواع و کاربردهای شاخص بورس
شاخص بورس چیست؟
شاخص بورس در واقع معیارهای مهمی هستند که با بررسی و تحلیل آنها، میتوان وضعیت گذشته و حال بورس را از جنبههای مختلف، ارزیابی و حتی با کمک روشهای نموداری روند آینده بورس را پیشبینی کرد.شاخص یک معیار است برای سنجیدن وضعیت عمومی بازار. شاخص کل از بررسی تعداد مشخصی سهم تشکیل میشود. طبیعی است که در این شاخص ارزش تمام شرکتها برابر نیست و وزن شرکتها در شاخص کل متفاوت است.
شاخص ترجمه کلمه انگلیسی index می باشد. خود کلمه شاخص در مفهوم کلی به معنای نماگر یا نشانگر و بیانگر عددی است که شما با استفاده از آن می توانید تغییرات ایجاد شده در یک یا چند متغییر را طی یک بازه زمانی خاص مشاهده کنید. در واقع شما با بررسی یک شاخص می توانید وضعیت و تغییرات متغیرهای مورد بررسی آن شاخص را مشاهده کنید.
اگر شاخص کل در ابتدای یک سال ۱۰۰۰ واحد باشد. در پایان سال شاخص به ۱۲۵۰ واحد میرسد. یعنی اگر کسی تمام سهمهای شاخص را خریده بود در پایان سال ۲۵% سود میکرد. البته ممکن است تمام سهمها به طور مساوی ۲۵ درصد رشد نکرده باشند، اما میانگین وزندار رشد آنها ۲۵ درصد باشد.
شاخص کل قیمت در بورس تهران برای سه گروه محاسبه میشود که عبارتند از:
- شاخص قیمت کل بازار
- شاخص قیمت تالار اصلی
- شاخص قیمت تالار فرعی


انواع شاخص بورس
در بورس اوراق بهادار تهران شاخص های مختلفی وجود دارد که سهامداران از آن ها برای سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام استفاده میکنند. این شاخص ها عبارتند از:
شاخص کل قیمت
شاخص هم وزن
شاخص بازده نقدی
شاخص قیمت و بازده نقدی
شاخص صنعت و شاخص مالی
شاخص سهام آزاد شناور
شاخص بازار اول و بازار دوم
شاخص ۵۰ شرکت برتر
شاخص ۳۰ شرکت بزرگ
شاخص قیمت کل بازار: در محاسبه آن قیمت سهام تمام شرکتهای معاملهشده تأثیر داده میشود.
شاخص قیمت تالار اصلی: در محاسبه آن فقط قیمت سهام شرکتهای معاملهشده در تابلو اصلی تأثیر داده میشود.
شاخص قیمت تالار فرعی: در محاسبه آن فقط قیمت سهام شرکتهای معاملهشده در تابلوی فرعی تأثیر داده میشود.
شاخص صنعت: این شاخص عملکرد شرکتهای صنعتی بورس را نشان میدهد.
شاخص واسطهگریهای مالی: این شاخص عملکرد شرکتهای واسطهگری مالی شامل هلدینگها، سرمایهگذاریها و لیزینگها را نشان میدهد.
شاخص ۳۰ شرکت بزرگتر: این شاخص فقط نشاندهنده ۳۰ شرکت بزرگتر است؛ یعنی شرکتهایی که بیشترین ارزش بازار (تعداد سهم ضربدر قیمت سهم) رادارند.
شاخص بازار اول و شاخص بازار دوم: نمایشدهنده وضعیت بازارهای اول و دوم بورس میباشد و از منظر روش محاسبه، همانند شاخص کل بورس، شرکتهای با سرمایه بالا بیشترین تأثیر را بر این بازار را دارند.
شاخص قیمت و بازده نقدی: شاخص قیمت و بازده نقدی را میتوان یکی از دقیقترین شاخصهای محاسبه در بورس تهران بهحساب آورد زیرا هر دو مؤلفه تقسیم سود در شرکتها و بازده سهام براثر افزایش قیمت سهام شرکتها در آن مدنظر قرارگرفته است.
شاخص کل قیمت سهام: این شاخص بیانگر روند عمومی قیمت سهام همه شرکتهای پذیرفته در بورس اوراق بهادار است. طبق فرمول طراحیشده تغییر قیمت شرکتهای بزرگتر که درعینحال سرمایه بیشتری نیز دارند بر نوسان شاخص تأثیر بیشتری میگذارد.


کاربرد شاخص بورس
- اعداد شاخص از بیانگر اطلاعات عمومی و کلی در مورد ساختار بازار است. معمولاً از کاهش شاخص با عنوان رکود بازار و از افزایش آن با عنوان رونق اقتصادی یاد میشود.
- شاخص ابزاری است برای مقایسه تغییرات بین دو پدیده در دو زمان متفاوت
- با بررسی شاخص تغییرات احتمالی قیمتها در آینده را میتوان پیشبینی کرد.
- شاخص ابزاری برای مقایسه تغییرات گروهی چند پدیده با یکدیگر است. حتی با استفاده از شاخص میتوان صنعتهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کرد.
افرادی که در بورس سرمایهگذاری میکنند باید به کاربرد هر شاخص توجه کنند و با استفاده از آن به تحلیل وضعیت بورس بپردازند و با توجه به اینکه سهام چه شرکتهایی در شاخص موردنظر تأثیرگذار بودهاند تفسیر لازم را از شاخص موردنظر داشته باشند.
سرمایهگذاری بر مبنای شاخص
اگر شاخص مثبت باشد، باز هم میشود در بازار ضرر کرد. در یک بازار نزولی هم میشود به سود رسید. شاخص به تنهایی به شما نمیگوید که اوضاع هر مورد سرمایهگذاری به طور مجزا چطور است.اما دو نوع سرمایهگذاری وجود دارد که میتواند به طور مستقیم با شاخص کل در ارتباط باشد.
اولی سرمایهگذاری بر اساس شاخص (Index Investing) نام دارد. در این نوع سرمایهگذاری فرد سعی میکند که تغییرات شاخص را به سبد خودش وارد کند. این سبد با بالا رفتن شاخص بالا میرود و با پایین آمدن آن ضرر میکند.برای این کار به تعداد زیادی سهم نیاز است.
دومین سرمایهگذاری بر مبنای شاخص، سرمایهگذاری معکوس یا خرسی است. در این صندوق سعی میشود که عکس تغییرات شاخص در سبد وارد شود. به این ترتیب که سرمایهگذار سهمی که ندارد را میفروشد تا در آینده پول آن را پرداخت کند. به این ترتیب اگر قیمت سهم کم بشود، او سود میکند. در بازارهای خرسی از این نوع سرمایهگذاری استفاده میکنند.
در نتیجه شاخص بورس
شاخص عملکرد و وضعیت بورس را نشان می دهد، اما مثبت یا منفی بودن شاخص لزوما به معنی مثبت یا منفی بودن کل بورس نیست. بلکه شاخص وضعیت کلی بورس را به ما نشان می دهد. در خیلی از مواقع ممکن است چند شرکت بزرگ که سرمایه و ارزش بازار زیادی دارند، در حالی که وضعیت بسیاری از شرکتهای دیگر متفاوت است، با مثبت یا منفی شدنشان شاخص کل را مثبت یا منفی بکنند.
در این مواقع شاخص هم وزن قیمت یا شاخص کل هم وزن می تواند به شکل بهتری وضعیت کلی بازار را به ما نشان دهد، چون در شاخص هم وزن، وزن تمامی شرکت های بورسی مساوی در نظر گرفته می شود و دیگر شرکت های بزرگ نمی توانند شاخص را به واسطه سرمایه زیادشان تحت تاثیر قرار دهند.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید