سود تقسیمی هر سهم DPS – فرمول – نحوه دریافت – زمان پرداخت
سود تقسیمی هر سهم DPS
سود تقسیمی یا DPS سود خالصی است که شرکتهای پذیرفته شده در بورس، بر اساس EPS یعنی درآمد به ازای هر سهم بین سهامداران خود تقسیم میکنند.
شرکتها، لزوماً همه سودی را که در پایان سال مالی به دست میآورند، بین سهامداران توزیع نمیکنند و بخشی از آن را برای اجرای برنامههای توسعهای شرکت نگه میدارند.
میزان سودی که به ازای هر سهم، بین سهامداران توزیع میشود، سود تقسیمی هر سهم یا اصطلاحاً (Dividend Per Share) گفته میشود .
شرکتها، سیاستهای متفاوتی در خصوص تقسیم سود دارند، برخی ترجیح میدهند بیشتر سود سهام را بین سهامداران تقسیم کنند، اما برخی دیگر درصد کمی از سود را تقسیم کرده و بخش عمده آن را به تامین نقدینگی مورد نیاز برای انجام طرحهای توسعهای، اختصاص میدهند.
سرمایهگذاران باید هنگام انتخاب سهام، به سیاست شرکت در توزیع سود توجه داشته باشند، برای مثال، افرادی که دریافت سود مستمر برای آنها مطلوبیت دارد، ترجیح میدهند سهام شرکتهایی را بخرند که سود تقسیمی آنها بیشتر است، اما افرادی که دید بلندمدتتری دارند، بیشتر به سراغ شرکتهایی میروند که بجای درصد تقسیم سود زیاد، بخش عمده سود سالیانه را صرف توسعه فعالیتهای شرکت میکنند.
فرمول سود تقسیمی هر سهم
درصد سود تقسیمی هر سهم از تقسیم سود نقدی هر سهم، به سود هر سهم به دست میآید.
- D: مجموع سودهای سهام در طول یک بازه زمانی (معمولاً ۱ سال)
- SD: مجموع سود سهامداران ممتاز
- S: تعداد سهام عادی طی یک دوره زمانی (معمولاً ۱ سال)
اگر یک شرکت به ازای هر سهم، ۵۰ تومان از ۱۰۰تومان سود را توزیع کند، DPS شرکت ۵۰تومان خواهد بود.
چرا سود تقسیمی (DPS) طرفداران زیادی دارد؟
سهامدارانی که دوست دارند تا DPS را دریافت کنند، اعتقاد دارند که در بعضی شرکتها، منافع حاصل از رشد آینده شرکت و درآمدهایی که از طریق سود انباشته مجددا سرمایه گذاری میشود، چشمگیر نیست و شاید آنها در آینده سهامداران شرکت نباشند تا از سودهای شیرین آینده نفعی ببرند.


نحوه دریافت سود تقسیمی هر سهم چگونه است؟
سود تقسیم شده شرکتهای بورسی در مجمع، بر اساس جدول زمانی که هیات مدیره اعلام میکند، پرداخت و به حساب سهامداران واریز میشود. شما در مهلت قانونی، فرصت دارید که شماره حساب خود را به شرکت اعلام یا اطلاعات خود در سامانه سجام را به روز رسانی کنید.
سود مجمع بر اساس اولویت زمانی، تعداد سهام سهامداران حقیقی و حقوقی و طبقه بندی الفبایی نام سهامداران، به حساب آنها واریز میشود و قابل برداشت خواهد بود.
چه زمانی سود شرکت ها پرداخت می شود؟
در مجامع عمومی صاحب سهام شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه، بخشی از سود سالانه شرکت، با تصویب مجمع و هیات مدیره، ذخیره نشده و بین سهامداران توزیع میشود. این به این معناست که این سود تقسیمی، قابل دریافت و برداشت است.
سودی که در مجمع تقسیم میشود، بایستی طبق قانون، ظرف ۸ ماه به حساب سهامداران واریز شود. بسیاری از شرکتها، سود تخصیصی را زودتر از موعد ۸ ماه واریز میکنند. اگر سود شرکتی در این بازه دریافت نشد، سهامدار میتواند به بخش حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار در تهران شکایت کرده و در سامانه ثبت شکایت، درخواست خود را ثبت و کد رهگیری دریافت کند.
سیاستهای پرداخت سود تقسیمی
شرکتی که سود تقسیمی (DPS) توزیع میکند، ممکن است مقدار سود تقسیمی را با استفاده از سیاستهای متنوع تعیین کند. این سیاستها به شرح زیر است:
- DPS با ثبات: منظور، سیاست سود تقسیمی بدون فراز و نشیب و یکسان به سهامداران است.
- نسبت پرداخت هدف: این سیاست در زمانی است که درصد مشخصی از درآمدها به عنوان سود تقسیمی به سهامدار پرداخت میشود.
- مدل سود باقیمانده: در این روش، DPS بر این اساس تعیین میشود که اول، بودجهای را که برای بخش حقوق صاحبان سهام در ساختار سرمایه در نظر گرفته میشود، از میزان درآمد کسر میکنند و آنچه باقی میماند را به عنوان سود تقسیمی بین سهامدار، تقسیم میکنند.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید