سامانه کدال چیست ؟ فرایندها ، اهداف، کاربرد و گزارش های سایت کدال
سامانه کدال
سامانه کدال ، سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است. سرمایهگذاری در این بازار نیازمند اطلاعات و همچنین تحلیلهای سطح کلان و خرد نسبت به شرکتهای ثبت شده در بورس اوراق بهادار است. هدف از ایجاد و راهاندازی سامانه کدال، ساماندهی، حفظ و نگهداری و انتشار الکترونیکی اطلاعات مالی و اطلاعات مربوط به سهام(مجامع و…) شرکتهای ثبتشده در بورس اوراق بهادار ایران است.
کدال مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies بوده که به معنای پایگاه اطلاعات جامع شرکتهای پذیرفته شده(فهرست شده در بورس) است .سازمان بورس اوراق بهادار ایران همانند بسیاری از بازارهای سرمایه و بورس دنیا اقدام به ایجاد یک سامانه یا درگاه آنلاین کرده است. آدرس سامانه کدال www.codal.ir است که مرجع کامل اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس هست
این سامانه الکترونیکی برای حمایت از سرمایهگذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف و کارای اوراق بهادار به منظور نظارت بر حسن اجرای این قانون تشکیل شده است. در این سامانه اطلاعات دستهبندی شده شرکتها در زمینه صورتهای مالی دورهای و میان دورهای، گزارش مجامع شرکتها، گزارش هیئت مدیره شرکتها، اطلاعیهها، پیشبینی درآمدها قرار دارد.
.


به چه کسانی ناشران کدال میگویند؟
همه شرکت های به ثبت رسیده در سازمان بورس٬ شرکت هایی که در بورس و فرابورس پذیرفته شده اند و شرکت های زیرمجموعه آنها ملزم به ارائه گزارشات به سایت کدال می باشند حتی درصورتی که شرکت های زیرمجموعه خود در سازمان بورس ثبت نگردیده باشد.
فرآیندهای اصلی سامانه کدال عبارتاند از:
- آمادهسازی و ثبت گزارشها بهوسیله ناشران
- دریافت و پذیرش گزارشها توسط سامانه
- ذخیره و بازیابی گزارشهای دریافتی
- تحلیل و نظارت بر گزارشها توسط کارشناسان سازمان
- انتشار اطلاعات به عموم
اهداف اصلی طراحی و بهکارگیری سامانه کدال
- تسریع در ارائه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
- ایجاد سازوکاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
- ایجاد سازوکارهای بهینه و مناسب گزارشگیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمایه
- فراهم آوردن امکان دسترسی آسان استفادهکنندگان به اطلاعیهها
- فراهم آوردن امکان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارائه و افشای اطلاعات
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترلها
- افزایش هماهنگی واحدهای درونسازمانی و برونسازمانی و ارتقای سطح اطلاعرسانی
سامانه کدال برای سهامداران و سرمایهگذاران چه کاربردی دارد؟
- در بیش از ۹۰ درصد اوقات رشد قیمت سهام ناشی از یک خبر یا اتفاق در درون شرکت ایجاد میشود که این علت را سرمایهگذاران از طریق گزارشهای منتشر شده شرکتها در سامانه کدال به دست میآورند.
- طبق قانون حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، شرکتها ملزم به برگزاری مجمع عمومی عادی هستند و در صورتی که عملیات سال پیش آن سودآور بوده باشد در مجمع ملزم هستند تا حداقل ده درصد از آن را بین سرمایهگذاران تقسیم نمایند. طبق قانون بورس شرکتها موظف هستند تا ده روز پیش از برگزاری مجمع عمومی عادی آگهی دعوت به مجمع را در سامانه کدال درج نمایند تا سرمایهگذاران بتوانند تصمیم دقیقی را اتخاذ نمایند.
- همزمان با انتشار آگهی، بایستی زمان پرداخت سود نقدی مصوب مجمع را اعلام نمایند تا از این دریچه سرمایهگذاران با آگاهی کامل نسبت به تمامی جزییات، تصمیمگیری نمایند.


گزارشهای موجود در سامانه کدال
۱- صورتهای مالی میاندوره و پایان دوره:
با هدف کسب اطلاعات به موقع و شفاف از فعالیتها، شرکتهای بورسی ملزم هستند تا صورتهای مالی خود را به همراه جزییات اطلاعات در بازههای زمانی ۳ ماهه منتشر نمایند. بنابراین گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای ۳، ۶ و ۹ ماهه را از شرکتها مشاهده خواهیم کرد. همچنین اطلاعات و صورتهای مالی ۱۲ ماهه نیز گزارش سال مالی شرکت را در اختیار عموم قرار میدهد.
۲- گزارشهای ماهیانه:
یکی دیگر گزارش یکماهه از فروش شرکتها بوده است. در این گزارش شرکتها آمار فروش خود و یا ارائه خدمات انجام شده طی یک ماه گذشته را همراه با حجم و نرخ فروش و در نهایت ارزش ریالی فروش کل، ارائه میکنند تا شفافیت اطلاعاتی از شرکتهای بورسی افزایش پیدا نماید.
۳- گزارش فعالیت هیئت مدیره:
هنگامی که شرکتها گزارش اطلاعات و صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر میکنند جهت برگزاری مجمع عمومی عادی ملزم هستند تا گزارش حسابرسی شده آن را در سامانه کدال منتشر نمایند. پس از انتشار این گزارش، اعضای هیئتمدیره شرکت با توجه به اتفاقات سال گذشته و وضعیت آتی، گزارشهای مهم و حیاتی از وضعیت و جایگاه شرکت در زمان فعلی و آتی شرکت منتشر میکنند و تمامی این اطلاعات را در قالب گزارش فعالیت هیئتمدیره در سامانه کدال منتشر میکند و سهامداران از این طریق اطلاعات مهم و حیاتی را به دست میآورند.
۴- گزارش اطلاعات بااهمیت:
تا قبل از بهمن ۱۳۹۶ شرکتهای بورسی در صورت بروز اتفاقات مهم که بر روی سود هر سهم آن اثرگذار بود و اثر آن موجب تغییر بیش از ۲۰ درصدی در EPS شرکت میشد گزارشی تحت عنوان پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳xx/xx/xx منتشر میکردند و در آن اطلاعاتی را منتشر میکردند. ولی از بهمن سال ۱۳۹۶ سازمان بورس این گزارشها را حذف و به جای آن مصوب کرد تا شرکتها اطلاعات مهم و اثرگذار بر سود هر سهم خود را در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف منتشر نمایند و در آن تغییرات سود هر سهم را گزارش کنند.
اطلاعات بااهمیت دیگر را که مستقیماً موجب تغییر سود هر سهم نمیشوند ولی جزو اطلاعاتی است که سهامداران باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه ب منتشر میگردد.
۵- گزارش تفسیری مدیریت:
در گذشته تمامی انتظارات مدیریت در قالب گزارش پیشبینی درآمد هر سهم منتشر میشد ولی در حال حاضر در گزارشی تحت عنوان گزارش تفسیری مدیریت که در دو قالب تحت وب و فایل متنی PDF منتشر میگردد و انتظارات مدیریت از فروش(به طور خاص فروش مقداری محصولات) منتشر میگردد. عموماً این گزارش همراه با صورتهای مالی میاندورهای منتشر میگردد.
۶- یادداشتهای همراه صورتهای مالی:
بر طبق قانون سازمان، تمامی شرکتهای بورسی ملزم هستند تا برای گزارشهای ۶ ماهه و ۱۲ ماهه خود گزارش حسابرسی شده شرکت را منتشر کنند. لازم به ذکر است که تمامی شرکتهای بورسی دارای حسابرس داخلی هستند و گزارش مزبور توسط حسابرس مستقل خارج از شرکت که مورد تائید سازمان بورس هست تهیه میگردد.
۷- فرایند انجام افزایش سرمایه:
یکی از مهمترین گزارشها که سرمایهگذاران به آن توجه ویژه دارند گزارش افزایش سرمایه شرکتها هست.برای برگزاری مجمع فوقالعاده جهت انجام افزایش سرمایه شرکتها بایستی چندین گزارش ارائه بدهند که تمامی آنها در قالب اطلاعیههای کدال در اختیار عموم قرار بگیرد. ابتدا گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در گزارشی تحت عنوان پیشنهاد هیئتمدیره به مجمع فوقالعاده در خصوص افزایش سرمایه منتشر میگردد.
پس از آن این گزارش برای حسابرس و بازرس قانونی ارسال میگردد و پس از تائید توسط این دو، گزارشی تحت عنوان اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در خصوص افزایش سرمایه در کدال درج میگردد و گزارش مزبور برای سازمان بورس ارسال میگردد. نظر سازمان بورس در گزارشی با عنوان مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سامانه درج میگردد.
در نتیجه
افرادی که قصد سرمایه گذاری در بازار های مالی مانند بورس را دارند برای تصمیم گیری و سرمایه گذاری٬ به اطلاعات مهم و معتبر شرکت ها از نظر مالی، تصمیمات مدیریتی و وضعیت شرکت نیاز دارند.سایت کدال هم به منظور دسترسی آسان افرادی که قصد سرمایه گذاری یا تحلیل یک سهم را دارند تعبیه شده و این اطلاعات دقیق و تحت نظارت سازمان بورس می باشد.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید