دارایی مالی و انواع آن – تفاوت دارایی مالی با دارایی واقعی
دارایی مالی
دارایی های مختلفی در بازار مورد خرید و فروش قرار می گیرد. دو نوع دارایی عمده وجود دارد .دارایـی مالی و دارایی واقعی .دارایی های فیزیکی یا داراییهای واقعی، داراییهایی هستند که جنبه فیزیکی دارند، مثلا خودرو، املاک و مستغلات، لوازم منزل، طلا و.. داراییهای فیزیکی هستند.
اما داراییهای مالـی یا داراییهای داراییهایی هستندکه ارزش آنها به پشتوانه یک دارایی دیگـر تعیین میشود. یعنی دارایی هایی که بهخودیخود ارزشی ندارند بلکه ارزش خود را بهواسطه یک دارایی دیگر به دست میآورند، دارایی مالی گفته میشوند. به عنوان مثال: سهام، اوراق مشارکت یا سپردههای بانکی همگی جزو داراییهای مالی یا دارایی کاغذی بهحساب میآیند
دارایی مالی یک دارایی نقدی است که نمایانگر ادعای مالکیت یک نهاد یا مطالبات قراردادی برای پرداختهای آتی از سوی یک نهاد باشد و ارزش خود را نیز از آن بگیرد.دارایی مالی ممکن است مبتنی بر یک دارایی ضمنی مشهود یا واقعی باشد اما عرضه و تقاضای بازار نیز بر ارزش آن تاثیر دارد.سهام، سایر اوراق بهادار، وجه نقد، گواهی سپرده طلا و سپردههای بانکی همگی نمونههایی از داراییهای مالی هستند.
بورس به عنوان یک بازار، محلی است که انواع داراییها، اعم از داراییهای مالی و یا واقعی در آنجا خرید و فروش میشود. به بورسی که در آن داراییهای مالی یا اصطلاحا دارایی های کاغذی خرید و فروش میشود، بورس اوراق بهادار و به بورسی که در آن داراییهای واقعی یا کالاهای فیزیکی خرید و فروش میشود، بورس کالا میگوییم.ارزش داراییهای مالی وابسته به مطالبات قراردادی در مورد یک دارایی ضمنی است.
داراییهای مالی به سه گروه طبقهبندی میشوند: دارایی مالی
- گروه اول: بدهیای که ادعای مقابل آن ثابت است. صاحب بدهی (دارنده اوراق) از سود، مبلغ ثابتی را مطالبه میکند که از این رو این ابزار را ابزار با درآمد ثابت مینامند.
- گروه دوم: صاحب سرمایه (دارنده سهام یا سهامدار) از سود، مانده را مطالبه میکند. پس از پرداخت به دارندگان ابزار بدهی، مبلغی بر مبنای عایدات به دارنده این دارایی میپردازد.
- گروه سوم: برخی از اوراق بهادار آمیزهای از هر دو گروه را مطالبه میکنند و ابزار مالی در اختیار آنها دو زیستی یا دو رگه نامیده میشود سهام ممتاز و اوراق قرضه قابل تبدیل از این گروه هستند.
علاوه بر این سه گروه، داراییهای مالی دیگری نیز وجود دارد که مشتق شده از سه گروه داراییهای مالی که ذکر شد، است. برای نمونه، در برخی از قراردادها، طرف قرارداد یا ناچار است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. بهای اینگونه قراردادها از بهای آن دارایی مالی، گرفته شده است؛ از این رو این قراردادها را «اوراق مشتقه» مینامند.


انواع متداول داراییهای مالی دارایی مالی
داراییهای مالی شامل این موارد میشوند:
- وجه نقد
- ابزارهایی مانند سهام و سایر اوراق بهادار
- مطالبات قراردادی برای دریافت یک دارایی مالی از یک نهاد دیگر، که تحت عنوان مطالبات دریافتنی شناخته میشود.
- مطالبات قراردادی برای مبادله داراییها یا بدهیهای مالی با یک نهاد دیگر تحت شرایط مطلوب
- قراردادی که با ابزار سرمایهای خودِ نهاد تسویه خواهد شد
بسیاری از این داراییهای مالی تا زمانی که به وجه نقد تبدیل نشوند دارای ارزش مالی مشخصی نیستند، خصوصا در مورد سهامهایی که ارزش و قیمت آنها در نوسان است.
به جز وجه نقد، انواع متداول داراییهای مالی که سرمایهگذاران پیش روی خود دارند شامل این موارد هستند:
- سهام به داراییهای مالی گفته میشود که هیچ تاریخ پایان یا انقضایی ندارند. سرمایهگذاری که سهام میخرد مالک بخشی از یک شرکت شده و در سود و زیان آن سهیم میشود. سهام ممکن است به طور نامحدود نگهداری یا به سایر سرمایهگذاران فروخته شود.
- اوراق قرضه راهی برای تامین مالی پروژههای کوتاهمدت شرکتها یا دولتهاست. افرادی که این اوراق قرضه را میخرند در واقع قرض دهنده هستند و اوراق قرضه مشخص میکند که چه مقدار پول قرض داده شده، چه نرخ بهرهای باید پرداخت شود و موعد سررسید اوراق قرضه چه تاریخی است.
- گواهی سپرده به سرمایهگذار اجازه میدهد تا مبلغی پول را برای یک دوره مشخص و با نرخ بهرهای تضمینی در یک بانک سپردهگذاری کند. گواهی سپرده ماهیانه مبلغی سود پرداخت میکند و بسته به قرارداد، معمولا میتوان آن را از چندماه تا چندسال نگهداری کرد.


جنبه های مثبت و منفی دارایی مالی با نقدینگی بالا دارایی مالی
جنبه مثبت: دارایی مالی
- داراییهای مالی با نقدشوندگی بالا را به راحتی میتوان به وجه نقد تبدیل کرد.
- برخی داراییهای مالی قابلیت افزایش قیمت و ارزش دارند.
جنبه منفی: دارایی مالی
- داراییهای مالی با نقدینگی بالا افزایش ارزش زیادی نخواهند داشت.
- داراییهای مالی با نقدشوندگی پایینتر ممکن است به راحتی تبدیل به وجه نقد نشوند.
- ارزش دارایی مالی فقط به اندازه دارایی ضمنی مرتبط با آن است.
جنبه های مثبت و منفی دارایی مالی با نقدشوندگی پایین
نقطه مقابل داراییهای با نقدشوندگی بالا، داراییهایی است که نقدشوندگیشان پایین است. املاک و مستغلات و وسایل آنتیک و قدیمی نمونههایی از داراییهایی است که نقدشونگی پایین دارند. این موارد ارزشمندند اما نمیتوان آنها را به سرعت تبدیل به وجه نقد کرد. نمونه دیگری از داراییهای مالی با نقدشوندگی پایین، سهامهایی هستند که حجم معاملات بالایی ندارند.
غالبا این قبیل داراییها سهام برخی شرکتهای گمنام و کوچک، یا سرمایه گذاریهای با هدف سفتهبازیست با احتمال سود بالا هستند که ممکن است به هنگام فروش، خریدار آمادهای نداشته باشند.نگه داشتن مبلغ زیادی پول در سرمایهگذاریهایی که غیرنقدشوندگی پایینی دارند، مشکلاتی حتی در شرایط عادی، ایجاد میکند.
انجام این کار ممکن است منجر به استفاده از وامهای بانکی با بهره زیاد، افزایش بدهی، و تاثیر منفی روی سایر اهداف سرمایهگذاری و پسانداز بازنشستگی شود.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید