خرید پله ای چیست؟ استراتژی خرید و فروش پله ای
خرید پله ای چیست؟
خرید پله ای یکی از روشهایی است که در آن ما می توانیم سهام را در بازار خریداری کنیم. خرید سهام در چند مرحله و با فواصل زمانی یا در قیمتهای متفاوت انجام گیرد.
گاهی اوقات برخی سرمایهگذاران زمانی که از پتانسیل رشد یک سهم آگاهی دارند اما از وضعیت کوتاهمدت آن اطمینان ندارد، خریدهای خود را به بخشهای مختلف تقسیم میکنند.
با این روش معامله، در هر بار، بخشی از سرمایه برای انجام سفارش وارد بازار میشود. به این ترتیب اگر تحلیل و تصمیم معاملهگر اشتباه بود، ضرر زیادی را متحمل نخواهد شد، زیرا با همه دارایی خود وارد بازار نشده است.
بنابراین میتوان خرید پلهای را خرید مرحله به مرحله دانست که یک روش معاملاتی برای جبران ضرر است. به این نکته باید دقت کرد که جبران ضرر با کاهش ریسک متفاوت است. زیرا خرید پلهای اگر به درستی صورت نگیرد میتواند ریسک معامله را افزایش دهد.
خرید پله ای سهام به معنی خرید مرحله ای سهام و استفاده از این روش شامل مفروضاتی به شرح ذیل است:
- فرض غالب این است که در بازار سهام به رشد است.
- بازار سهام در آینده نزدیک تغییر جهت نخواهد داد و منفی نخواهد شد.
- حرکت آتی قیمت ها به اندازه ای آهسته است که به ما امکان اتخاذ تصمیم را می دهد.
- قیمت این سهم در آینده و به نفع ما افزایش پیدا خواهد کرد.
در این صورت ما به سه روش ذیل می توانیم سود خود را در آن سهم افزایش دهیم:
- افزایش سرمایه گذاری در سهام مذکور: سهمی که قبلا خریداری کرده ایم مجددا خرید کنیم. این کار باعث می شودکه علاوه بر تغییر قیمت تمام شده خرید، از افزایش آتی قیمت سهم نیز سهم نیز استفاده کنیم.
- افزایش تعداد دفعات یا تناوب خرید سهام: هر چه خرید سهم بالا رود، سود ناشی از افزایش قیمت آن سهم افزایش خواهد یافت.
- افزایش سرمایه گذاری همراه با تناوب سرمایه گذاری و خرید آن سهم
استفاده از هر یک از این روش به دو عامل مهم بستگی دارد:
۱-هزینه معاملاتی
اصولا هرچه هزینه معاملاتی کم باشد، تناوب معاملات آن سهام توجیه بیشتری پیدا می کند.
۲-نوسانات قیمت سهام
مشکل ترین مرحله در خرید پله ای سهام پیش بینی جهت حرکت بازار است. اگر جهت حرکت بازار آن قدر مثبت نباشد که ما اهداف خود را پیاده سازیم و به سرعت جهت حرکت آن معکوس شود، ما سود ناشی از خرید اولیه خود را هم از دست خواهیم داد.پس برای خرید مرحله ای سهام باید پیش بینی افق میان مدت بازار مثبت باشد.
با فرض این که میان مدت بازار مثبت است به سه روش زیر می توان اقدام به خرید مرحله ای سهام کرد :
روش اول
خرید بخش بیشتری از سهام مورد نظر در اولین خرید و کاهش خرید های بعدی به صورت پله ای.
مثلا در اولین مرحله اقدام به خرید هزار سهم از سهام شرکت الف می کنیم . در مرحله بعد اقدام به خرید ۵۰۰ سهم از سهام مذکور می کنیم. در مرحله سوم ۲۵۰ سهم، در مرحله چهارم سهم و در مرحله پنجم ۶۲ سهم خریداری می کنیم.
- حسن این روش این است که اولا بیشترین سود را از خرید اولیه سهام می بریم و با خرید خود را حمایت می کنیم .
- قیمت تمام شده سهام خریداری شده با آهنگ ملایمی افزایش می یابد چرا که هر چه قیمت ها افزایش می یابد، حجم خرید ما کاهش می یابد .
- حجم سرمایه گذاری ما درسهام مذکور به مرور افزایش می یابد و تناوب معاملات، موجب سود بالای ما می شود.
استفاده از این روش یک ریسک اساسی دارد و آن این که اگر قیمت سهام به نفع ما افزایش نیابد و یا پیش بینی ما غلط از آب در آیدو بازار معکوس شود زیان را متحمل خواهیم شد، چرا که بیشترین حجم خرید خود را در مراحله اول انجام داده ایم.
روش دوم
تقسیم خرید به بخش های مساوی در مرحله از خرید پله ای.
برای مثال در این روش برای خرید دو هزار سهم از سهام شرکت الف در روز اول ۴۰۰ سهم ، در روز سوم ۴۰۰ سهم، در روز چهارم۴۰۰ سهم و در روز آخر نیز ۴۰۰ سهم خریداری می کنیم .
حسن این روش این است که اگر پیش بینی ما در ابتدا غلط از آب در آید، حجم خرید اولیه به میزانی نیست که زیان زیادی را به ما تحمیل کند .
ریسک این روش این است که اگر قیمت سهام افزایش سریع پیدا کند، حجم کمی از سهام مذکور نصیب ما شده و سهام جدید را باید به قیمت های بالاتری خریداری کنیم. لذا خرید های آتی موجب افزایش قیمت تمام شده اولیه و کاهش سود ما نیز خواهد شد.
روش سوم
روشی اقتضایی است در این روش با تجزیه وتحلیل روند آتی بازار و قیمت سهام، اقدام به خرید مرحله ای سهام به یکی از دو روش بالا می کنیم.


مزایای استفاده از استراتژی خرید و فروش پله ای
اگر به یکباره ریسک های سیستماتیک و یا غیر سیستماتیک به وجود بیاد و روند حرکت قیمتی سهم رو تغییر داد میتوانید بدون اینکه سرمایه زیادی درگیر سهم کرده باشید از سهم خارج و زیان شناسایی کنید.
البته تعیین محدوده مناسب برای وارد شدن به سهم در پله اول خرید از اهمیت بالایی برخوردار است . در هر صورت تکنیک خرید پله ای با ریسک همراه است که حتما باید مد نظر قرار بگیرد.
معایب خرید پله ای
کم کردن میانگین خرید با خرید دوبرابر همان سهم در زمانی که قیمت سهم در نهایت رشد میکند استراتژی خوبی است اما مشکل اینجاست که نمیتوان بازار را به راحتی پیشبینی کرد و اگر قیمت سهم کاهش یابد، زیانی که سرمایهگذار متحمل شده بیشتر خواهد شد. بنابراین سرمایهگذاران باید بسیار مراقب باشند و ریسک کاهش میانگین قیمت خرید را در نظر بگیرند.
البته اینکار در اغلب مواقع ساده نیست و موضوع زمانی حادتر میشود که بازار با یک روند نزولی هیجانی روبرو شود. از طرف دیگر کم کردن میانگین خرید باعث برهم خوردن تعادل پرتفو سرمایه گذاران می شود.
فروش پله ای در بورس چگونه است؟
سرمایه گذار با توجه به برنامه ریزی که انجام داده و تارگت قیمتی که مشخص کرده، در محدوه های قیمتی مورد نظر که معمولا هم همگام با برخورد به مقاومت سهم هست اقدام به سبک کردن سهم و اصطلاحا فروش پله ای میکند تا بخشی از سود رو سیو کند و در ادامه با توجه به روند حرکتی قیمت سهم تصمیم به نگهداری یا فروش سهام باقی مانده میگیرد.
دلایل و اهداف استفاده از خرید و فروش پله ای
بازار همیشه بر یک روال نمی ماند و نباید انتظار بازار همیشه مثبت را داشته باشید و بالاخره بعد هر صعودی نزولی وجود دارد و بعد هر نزولی هم صعودی است .این گونه نیست که سهام همیشه بالا بروند و هیچ وقت منفی نشوند و یا همیشه پایین بیایند و هیچ وقت مثبت نشوند .
مهم این است که استراتژی معاملاتی داشته باشید که متناسب با ریسک پذیریتان ، با خرید و فروش پله ای مناسبی که انجام میدهید ضررهایتان را به حداقل رسانده و سود خوبی نیز کسب کنید .
اینکه در کف های قیمتی سهام را بخرید و در نزدیکی های سقف آنها را بفروشید مطلب کاملا درستی است که بارها آن را شنیده ایم. مهم تشخیص مناسب کف ها و سقف های قیمتی سهام است ، تا ضررهایتان را کاهش و سودهایتان را افزایش دهید .
بهترین روش انتخاب استراتژی خرید و فروش پله ای
بهترین استراتژی خرید و فروش پله ای برای هر فردی متفاوت است و متناسب با میزان سرمایه هر فرد جهت در نظر گرفتن تعداد پله ها و ریسک پذیری اوست که روند بازار نیز تاثیر به سزایی در انتخاب روش مناسب خرید و فروش دارد.
به صورت عمومی خرید و فروش پله ای را در ۳ تا ۵ پله انجام می دهیم و اگر سرمایه مان بسیار زیاد بود میتوانیم تعداد پله ها را نیز بیشتر کنیم.
در بازار متعادل و مثبت به فاصله ۸ تا ۱۰ درصد قیمت سهم در پله فعلی پله بعدی را برای خرید یا فروش در نظر می گیریم و در بازار منفی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد .
استراتژی کاهش میانگین خرید زمانی که ترس کاذب و بیشازاندازه در بازار باعث کاهش قیمت سهام شده بهترین استراتژی است. در چنین زمانهایی، سهام با ارزش را میتوان با قیمتی نازل خریداری کرد.
در چه زمان هایی از خرید پله ای استفاده کنیم؟
در کل خرید پله ای زمانی اتفاق میوفتد که سرمایه گذار دید مثبتی رو سهم دارد ( بنیادی یا تکنیکال) ولی انتظار حرکت رو به رشد در کوتاه مدت رو ندارد پس در این حالت از خرید پله ای استفاده میکند.
در صورتی میتونیم از روش خرید پله ای در بازار استفاده کنید که دیدگاهتان به وضعیت بازار در میان مدت مثبت باشد و انتظار زیادی برای تغییر جهت حرکتی بازار و شروع روند منفی وجود ندارد (چشم انداز بازار در میان مدت منفی نباشد) و از طرفی سهمی که قصد خریدش رو دارید شرایط مناسبی داشته باشد.
نکات استراتژی خرید و فروش پله ای
- اگر در پرتفوی سرمایه گذاری خود چندین سهام دارید، از خرید پله ای فقط و فقط برای سهام بنیادی قوی استفاده نمایید زیرا هر سهمی قابلیت سرمایه گذاری بلند مدت و چند مرحله ای را ندارد.
- به منظور ورود به یک سهم در چندین سطح قیمتی باید از قبل سهم را بصورت دقیق از لحاظ تکنیکالی تحلیل نموده باشید، زیرا اولا باید دلایل کاهش قیمت احتمالی را بدانید و اینکه باید برای ورود در بهترین و کم ریسک ترین نقطه ممکن اقدام نمایید.
- به عنوان نکته نهایی، استراتژی خرید پله ای برای خرید سهام ارزشمند بازار در زمانی است که ترس و وحشت بر بازار حاکم شده و می دانیم در حال خرید یک سهم ارزشمند با بهترین قیمت ممکن هستیم.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید