جستجو برای:
  • خانه
  • بلاگ
  • بورس آموز TV
  • صدور کد بورسی
  • اشتراک VIP
  • محصولات
    • دوره ها
      • دوره ارز دیجیتال
      • دوره سهامدار برتر
      • دوره معامله گر برتر
    • کتاب
  • درباره ما
    • 09307010981
    • info@boursamooz.com
    بورس آموز
    • خانه
    • بلاگ
    • بورس آموز TV
    • صدور کد بورسی
    • اشتراک VIP
    • محصولات
      • دوره ها
        • دوره ارز دیجیتال
        • دوره سهامدار برتر
        • دوره معامله گر برتر
      • کتاب
    • درباره ما
    0

    ورود و ثبت نام

    بلاگ

    بورس آموز بلاگ بورس اوراق بهادار حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه

    حجم مبنا در بورس چیست؟

    حجم مبنا باعث میشود که هیجانات کاذب قیمت سهام شرکت ها کاهش یابد و همچنین از ریزش یا رشد بی رویه قیمت سهام شرکت ها جلوگیری شود. حجم مبنا در بازار سرمایه حداقل تعداد سهامی است که باید مورد معامله قرار گیرد تا سهم بتواند تا دامنه نوسان کامل رشد یا افت داشته باشد. حجم مبنا برای هر سهم متفاوت می باشد و بر اساس تعداد کل سهام شرکت حساب میشود .

    حجم مبنا در بیشتر موارد برای شرکت های بورسی ۰.۰۰۰۸ تعداد سهام شرکت در نظر گرفته می شود و حجم مبنا برای شرکت های فرابورس ۱ می باشد.حجم مبنا حداقل تعداد برگه سهامی است که باید مورد معامله قرار گیرد تا سهم در پایان روز در قیمتی به ثبت برسد.حجم مبنا ابزاری است که تنها در بورس تهران برای کمک به حفظ آرامش در معاملات از آن استفاده می‌شود. در تعیین میزان آن هیچ معامله گری دخالت نداشته و به‌طور خودکار توسط سامانه معاملات اندازه‌گیری می‌شود.

    تاریخچه شکل گیری حجم مبنا

    حجم مبنا برای کنترل و جلوگیری رشد بی رویه قیمت سهام در سال ۱۳۸۲تصویب شد.  براین اساس درابتدای این قانون و در سال ۸۲ اساس براین بود که ۱۵% از سهام کل یک شرکت طی یکسال مورد معامله قرار گیرد و روزهای کاری سال۲۵۰روز فرض شده بود که بر آن اساس حجم مبنای روزانه یک سهم ۰۰۰۶/۰ تعداد کل سهام شرکت میشد.

    از ابتدای سال۱۳۸۳این قانون تغییر کرد و از۱۵درصد به ۲۰% افزایش یافت و حجم معاملات روزانه به ۰۰۰۸/۰ کل سهام شرکت افزایش یافت.اما از سال ۱۳۹۳ به بعد به ۱۰ درصد کاهش یافته و تا به امروز ثابت مانده است؛ بنابراین حجم مبنای روزانه یک سهم به ۰.۰۰۰۴ (چهار ده‌هزارم) تبدیل گردید و ابتدای هر هفته در صفحه نماد هر سهم قرار می‌گیرد.

    نکته: در تمام شرکت‌های بورسی در حال حاضر باید ۱۰ درصد از تعداد سهام کل شرکت در یک سال مورد معامله قرار بگیرد تا قیمت اصلی/پایانی آن بتواند به بالاترین یا پایین‌ترین حد خود برسد.

    برای دسترسی به حجم مبنای یک سهام باید به سایت مدیریت و فناوری بورس تهران (tsetmc.com) مراجعه کرده و در قسمت جست و جو نماد مورد نظرتان را پیدا و به صفحه آن نماد بروید.

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه

    مهم ترین هدف برای تعیین حجم مبنا

    هدف اصلی از مشخص کردن حجم مبنا کنترل بر روی نوسانات قیمت می باشد که ممکن است تحت تاثیر حجم معاملات قرار گیرد.در حالت کلی به منظور مطمئن شدن از اینکه تغییر قیمت سهام قابل اطمینان باشد منطقی میباشد که تعداد زیادی سهم در قیمت جدید معامله خواهد شد مگر اینکه فقط با معامله یک سهم در قیمت های غیرمنطقی امکان دارد قیمت و نوسان کاذب برای آن سهم بوجود آورد.

    پس میزان حجم معاملات طبق اندازه هر شرکت باید زیاد باشد تا بشود به نوسانات قیمت آن متکی شد مگر اینکه در تعداد پایینی از حجم معاملات ریسک بالای قیمت های کاذب از طرف بازیگران و نوسان گیران وجود دارد.

    حجم مبنا شیب روند های صعودی و نزولی را متعادل میکند و همانطور که گفته شد هدف اصلی آن منطقی کردن روند قیمتی شرکت هاست و باعث شد تا رشد یا ریزش قیمت سهام شرکت، در صورت معامله شدن تعداد سهام بالایی باشد.حجم مبنا باعث شد تا هیجانات کاذب قیمت سهام شرکت ها کاهش یابد و از ریزش یا رشد بی رویه قیمت سهام شرکت ها جلوگیری کرد و باعث شد که سرمایه گذاران زیادی جذب بورس شوند.

    مزایا و معایب حجم مبنا

    حجم مبنا باعث جلوگیری از ایجاد قیمت های کاذب میشود اما به این نکته هم توجه کنید که در مواقعی مانند تشکیل صف های خرید و فروش باعث بلوکه شدن مقدار بسیار زیادی از پول میگردد و باعث میشود نوسان قیمت در هر دو روند نزولی و صعودی کند شود. تاثیر حجم مبنا بر قیمت سهام بر کسی پوشیده نیست و باید به آن توجه ویژه داشت.

    در مواقعی که میزان حجم معاملات بسیار پایین می آید که سرمایه گذاران در بورس در این شرایط می گویند سهم خشک شده است و همچنین نوسانی هم نمی کند.در این شرایط سازمان بورس در یک محدوده زمانی معین همانند یک روز نماد سهام را بدون هیچگونه حجم مبنا و دامنه نوسان باز می کند تا معاملات انجام گیرد و همچنین قیمت مورد نظر خریداران و فروشندگان از طریق عرضه و تقاضا مشخص گردد.

    تاثیرات حجم مبنا بر نوسانات قیمت سهام

    زمانی که تعداد سهام شرکتی بالا باشد، قطعا حجم مبنای بیشتری هم دارد بر همین اساس، در معاملات سهام شرکت‌های بزرگ که حجم مبنایشان زیاد است، بعضی وقتها نوسانات کمتری نسبت به سهام شرکت‌های کوچک دارند. کسانی که به فکر نوسان‌گیری هستند، دل خوشی از نوسانات کم ندارند، زیرا سودشان به فراوانی نوسانات در کوتاه‌مدت استوار است، به همین دلیل اغلب اوقات در سهام شرکت‌های کوچک و مخصوصا سهام پذیرفته شده در فرابورس معامله می‌کنند.

    چرا حجم مبنای برخی از شرکت‌ها ۱ است؟

    این قانون فرابورس است که شرکت‌هایی که در بازار فرابورس پذیرفته شده‌اند حجم مبنای ۱ دارند.همچنین نمادها در روز بازگشایی (بعد از مجمع، بعد از تعدیل، بعد از شفاف سازی و…) با حجم مبنای ۱ بازگشایی می‌شوند.

    در معاملات شرکت هایی که در فرابورس پذیرفته شده اند حجم مبنا اعمال نمیگردد و به همین دلیل حجم مبنای این شرکت ها ۱ است به این معنی که سهم با هر میزان قیمتی مورد معامله قرار بگیرد تا آن قیمت نوسان خواهد کرد و ربطی هم به حجم معاملات ندارد.

    البته توجه داشته باشید که برای محاسبه قیمت پایانی همان میانگین وزنی را در نظر میگیرند.علاوه بر شرکت های فرابورسی حجم مبنای سهام شرکت ها هم در روز بازگشایی نماد که میتواند علت های مختلفی مانند افزایش سرمایه، عرضه اولیه، پس از مجمع،تقسیم سود نقدی و … داشته باشد هم ۱ است تا به دلیل اینکه دامنه نوسان در یک چنین روزی وجود ندارد، قیمت سهام طبق عرضه و تقاضا مشخص گردد.

    حجم مبنا شرکت ها پس از افزایش سرمایه چگونه است؟

    شرکت های سازمان بورس ممکن است قصد افزایش سرمایه داشته باشند و برای این کار اقدام نمایند. در صورت افزایش سرمایه همه سهام شرکت دستخوش تغییراتی خواهند شد و با توجه به شرایط افزایش سرمایه تعداد سهام شرکت ها کم یا زیاد می شود.بر همین اساس هم بعد از افزایش سرمایه حجم مبنای شرکت های بورسی تغییر میکند و به محاسبه حجم مبنای جدید برای آن‌ها میپردازند.

    فرمول و محاسبه حجم مبنا

    حجم مبنا حداقل تعداد سهمی است که باید مورد معامله قرار گیرد تا سهم در دامنه نوسان کامل رشد کند یا کاهش یابد. طبق قانون، در یک سال باید حداقل ۲۰ درصد از کل سهام یک شرکت معامله شود. اگر تعداد روزهای کاری یک سال را ۲۵۰ فرض کنیم، حجم مبنای روزانه ۰٫۰۰۰۸ (هشت ده هزارم) کل سهم است.

    مثلاً اگر شرکتی ۱۰۰ میلیون سهم داشته باشد، حجم مبنای آن ۸۰ هزار سهم خواهد بود. بنابراین، باید حداقل ۸۰ هزار سهم معامله شود تا تغییرات قیمت آن روز در سهم اعمال شود.

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه

    بیشترین مبلغ حجم معاملات حجم مبنا یک میلیارد تومان میباشد؛ یعنی درصورتی که ارزش ۰٫۰۰۰۸ تعداد سهم یک شرکت بیشتر از یک میلیارد تومان شود، باعث کاهش عدد مورد نظر خواهد شد.

    کمترین ارزش معادله هم باید ۵۰ میلیون تومان باشد. چون شرکت‌هایی که قیمت سهم آن‌ها بالا است اگر بخواهند حجم مبنا را ۰٫۰۰۰۸ در نظر بگیرند، امکان دارد میزان ارزش معاملاتی‌ آن ها خیلی بالا باشد. بر همین اساس است که سقفی را به عنوان حداکثر در نظر گرفته اند.

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه
    حجم مبنا در بورس چیست؟

    مثال هایی از حجم مبنا

    برای درک بهتر مثالی از حجم مبنا می زنیم:

    مثال اول

    قیمت پایانی یک سهم ۱۵,۰۰۰ ریال است. میانگین وزنی قیمت سهمی را به دست آورید که اطلاعات معاملات آن به صورت زیر است:

    • ۱۰,۰۰۰ سهم با قیمت مثبت ۵ درصد قیمت پایانی
    • ۱۵,۰۰۰ سهم با قیمت منفی ۱ درصد قیمت پایانی
    • ۲۲,۰۰۰ سهم با قیمت مثبت ۲٫۵ درصد قیمت پایانی
    • ۵۰,۰۰۰ سهم با قیمت پایانی

    پاسخ: میانگین وزنی قیمت به صورت زیر به دست می‌آید:‌

    ۱۰,۰۰۰×۵+۱۵,۰۰۰×(−۱)+۲۲,۰۰۰×۲٫۵+۵۰,۰۰۰×۰۱۰,۰۰۰+۱۵,۰۰۰+۲۲,۰۰۰+۵۰,۰۰۰=۹۰,۰۰۰۹۷,۰۰۰=۰٫۹۳

    بنابراین، میانگین وزنی قیمت سهم، ۱,۵۰۰ به علاوه ۰٫۹۳ درصد، یعنی ۱۵,۱۳۹ ریال است.

    مثال دوم

    فرض کنید تعداد سهام یک شرکت، ۲۰۰ میلیون باشد. حجم مبنای آن را محاسبه کنید.

    پاسخ: همان‌طور که گفتیم، حجم مبنا برابر با ۲۰ درصد تعداد کل سهم تقسیم بر ۲۵۰ روز کاری است. بنابراین، داریم:

    ۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰×۰٫۲۲۵۰=۱۶۰,۰۰۰= حجم مبنا

    بنابراین، حجم مبنای سهم مورد نظر، ۱۶۰,۰۰۰ است.

    مثال سوم

    فرض کنید اطلاعات مربوط به معاملات سهام مثال قبل، به صورت زیر باشد:

    • قیمت پایانی روز قبل: ۲۰,۰۰۰ ریال
    • میانگین وزنی قیمت سهم در روز جاری: ۲۰,۸۰۰ ریال
    • تعداد سهام معامله شده: ۸۰,۰۰۰ سهم

    پاسخ: طبق فرمولی که برای قیمت پایانی ارائه کردیم، مقادیر زیر را داریم:

    • P1=20,000
    • P2=20,800
    • M=160,000
    • N=80,000

    همان‌طور که می‌بینیم،‌ حجم معاملات روز جاری کمتر از حجم مبنا است و نمی‌توانیم قیمت پایانی را برابر با میانگین وزنی قیمت معاملات قرار دهیم. قیمت پایانی روز جاری به صورت زیر محاسبه می‌شود:

    P2=20,000+[(20,800–۲۰,۰۰۰)۸۰,۰۰۰۱۶۰,۰۰۰]=۲۰,۴۰۰

    قیمت آخرین معامله

    آخرین قیمتی که یک سهم روی تابلو بین خریدار و فروشنده معامله می‌شود، قیمت آخرین معامله است. به این صورت که حتی اگر یک سهم مورد معامله قرار بگیرد قیمت معامله تغییر خواهد کرد و حجم معاملات در قیمت معامله تأثیری ندارد.

     

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبه

    قیمت اصلی/پایانی

    قیمت اصلی یا پایانی یک سهم به میانگین قیمت‌های مورد معامله سهام در یک روز گفته می‌شود. از همین رو به قیمت پایانی، میانگین وزنی هم گفته می‌شود و حجم معاملات در قیمت پایانی کاملاً تأثیر دارد.

    حجم مبنا در بورس چیست؟ تاریخچه، مزایا و معایب، فرمول،محاسبهسخن آخر

    بازار بورس، بازاری همراه با ریسک است، لذا سازمان بورس و اوراق بهادار تهران همواره در تلاش برای به حداقل رساندن ریسک و اتخاذ قوانینی در جهت ایجاد فضایی امن برای انجام معاملات است. ازاین‌رو حجم مبنا را به‌عنوان ابزاری برای کمک به حفظ آرامش تعیین کرده است.

    در کنار تمام مزایای حجم مبنا که در این مقاله به آن اشاره گردید، به معایب آن نیز پرداختیم و در نهایت اشاره کردیم که سازمان بورس برای رفع مشکلات و معایب ناشی از آن نیز راهکارهایی اندیشیده و حجم مبنا را به ابزاری کارآمد و ضروری در معاملات بورس تهران تبدیل نموده است.

     

    برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.

    برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.

     

    اشتراک گذاری:
    برچسب ها: بورستاثیرات حجم مبناتاریخچه حجم مبناحجمحجم مبناحجم مبنا در بازار سرمایهحجم مبنا در بورسفرمول و محاسبه حجم مبنامبنامثال های حجم مبنامحاسبه حجم مبناهدف حجم مبنا

    1927166ccabc57cd640f93863f45f220 1

    قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

    ​

    نام شرکت ویژگی‌ها امتیاز لینک ثبت‌نام
    کارگزاری آگاه
    • ارائه خدمات متمایز در قالب باشگاه مشتریان
    • سامانه معاملاتی اختصاصی و کاربرپسند
    • امکان دریافت اعتبار معاملاتی
    • امکان دریافت وام قرض‌الحسنه برای معاملات
    • امکان ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
    5star min

    قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت می‌توانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:

    ​

    نام ویژگی‌ها امتیاز لینک ثبت‌نام
    نوبیتکس
    • خرید ارز دیجیتال با کارت بانکی شتاب
    • بدون نگرانی از تحریم
    • معامله با کارمزد و سرعت مناسب
    • معاملات بیت‌کوین، اتریوم، ریپل، تتر و… در برابر ریال و دلار
    5star min
    قدیمی تر هفت سین بورسی - سیگنال خرید برای سال نو
    جدیدتر پرتفوی یا سبد سهام چیست؟ انواع سبد سهام- گام های تشکیل بهترین سبد سهام

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    دسته‌ها
    • بورس اوراق بهادار
    • رمز ارز ( ارزهای دیجیتال )
    • فارکس
    • ویدئو
    سهامدار برتر
    سهامدار برتر
    با ما در ارتباط باشید
    • تهران ، صادقیه ، خیابان آیت الله کاشانی
    • 09307010981
    • info@boursamooz.com

    insta
    telegam
    aparat 1

    پرفروش ترین محصولات
    • دوره جامع ارز دیجیتال
      دوره ارز دیجیتال با وحید مسعودی
    • moamelegar bartar
      معامله گر برتر
    تمامی حقوق برای سایت بورس آموز محفوظ می باشد.
    پشتیبانی سایت توسط : پشتیبان وردپرس
    question

    ورود

    رمز عبور را فراموش کرده اید؟

    هنوز عضو نشده اید؟ عضویت در سایت