توقف نماد معاملاتی چیست و دلایل آن – معاملات نماد کی باز می شود؟
توقف نماد معاملاتی چیست؟
توقف نماد معاملاتی یکی از مشکلاتی است که فعالان بازار سرمایه با آن مواجه می باشند. نمادها در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس، همیشه در حالت مجاز نیستند و ممکن است به دلایل مختلفی، وضعیت آنها تغییر یابد و قابل معامله نباشند.
زمانی که رویداد ویژهای باعث تاثیر معنادار بر ارزش سهام یک شرکت باشد، با هدف رعایت انصاف، برای مدتی معاملات نماد سهم متوقف میشود تا اطلاعات لازم به تمام ذینفعان برسد و پس از آن معاملات از سر گرفته خواهد شد.
توقف طولانی مدت نمادها یکی از عوامل افزایش ریسک نقدشونگی سهام است. توقف معاملات سهام شرکت در بورس، با عنوان توقف نماد شناخته میشود و مختص بورس تهران نیست. بنابراین متوقف شدن و بازشدن نمادها در بورس سایر کشورها نیز وجود دارد.
معمولا بورس زمانی نماد یک شرکت را متوقف میکند که رویدادی در شرکت اتفاق افتاده باشد و آن رویداد دارای اثرات با اهمیت بر قیمت سهم باشد. در این حالت توقف نماد موجب میشود که سرمایهگذاران اطلاعات لازم در خصوص سهام را دریافت کرده و در خصوص معاملات آن تصمیم گیری کنند.
معمولا توقف نماد معاملاتی را در پیغامهای ناظر بازار در سایت www.Tsetmc.com و در صفحه نماد اطلاع رسانی میکنند و ناظر بازار علت بسته شدن نماد را توضیح میدهد.
وضعیت نمادهای معاملاتی در بورس و فرابورس توقف نماد معاملاتی
همه شرکت های فعال در بازار بورس اوراق بهادار یا بازار فرابورس یکی از چهار وضعیت زیر را دارند:
مجاز
در این وضعیت معاملات در سهم بصورت عادی انجام میشود و امکان خرید و فروش فراهم می باشد.
مجاز-محفوظ
هنگامی که نماد مدتی است بسته شده ولی در حال بازگشایی است، قبل از بازگشایی نماد در حالت مجاز محفوظ قرار میگیرد. در این حالت ارسال سفارش خرید و فروش در نماد قابل انجام است (مانند ساعت پیش گشایش بازار) ولی هیچ معاملهای صورت نمیگیرد. به محض تایید ناظر بازار و مجاز شدن نماد، سفارشاتی که در نماد مورد نظر ثبت شده قابل معامله خواهد شد.
مجاز-متوقف
در این وضعیت، نماد غیرقابل معامله است. و امکان سفارش گیری وجود ندارد نماد شرکتها زمانی در این وضعیت قرار میگیرند که یکی از دلایل بسته شدن نماد (که در ادامه اشاره خواهد شد) را دارا باشند.
ممنوع
در این وضعیت سهم قابل معامله نیست (نماد طی همان روز معاملاتی بازگشایی خواهد شد).
ممنوع-متوقف
در این وضعیت سهم قابل معامله نیست و هیچ معامله و دستوری انجام نخواهد شد تا زمان اطلاعیه بازگشایی نما و مجاز شدن آن.
دلایل توقف نماد شرکتهای بورسی در بورس اوراق بهادار ایران
دلایل توقف نماد | مدت زمان معمول توقف نماد |
افشای اطلاعات بااهمیت در گروه “الف” | تا پایان جلسه معاملاتی جاری |
افشای اطلاعات بااهمیت در گروه “ب”
الف) افشای اطلاعات تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی |
الف) حداکثر ۶۰ دقیقه
|
افزایش یا کاهش قیمت پایانی بیش از ۵۰% طی ۱۵ روز معاملاتی متوالی | حداکثر ۲ روز کاری |
مظنون شدن به استفاده از اطلاعاتنهانی یا دستکاری قیمت توسط برخی از افراد در معاملات اوراق بهادار | حداکثر ۵ روز کاری |
افزایش یا کاهش قیمت پایانی بیش از ۲۰% طی ۵ روز معاملاتی متوالی | حداکثر ۶۰ دقیقه در حالت سفارش گیری |
مجامع عمومی صاحبان سهام براساس اطلاعیه دعوت به مجمع | ۱ روز کاری قبل از مجمع تا حداکثر ۲ روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع |
برگزاری جلسه هیئت مدیره جهت تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه به میزان ۲۰۰% یا بیشتر از محل صدور سهام جایزه | ۱ روز کاری قبل از برگزاری جلسه تا ثبت افزایش سرمایه و قابل معامله شدن سهام جدید |


نحوه اطلاعرسانی توقف نماد معاملاتی
زمانی که توقف نماد با اطلاع قبلی باشد، ناظر بازار در همان روز در سایت tsetmc.com پیغامی مبنی بر توقف نماد در پایان روز معاملاتی منتشر میکند.
توقف نماد توسط ناظر بازار و با انتشار پیغامی مانند پیغام زیر اطلاع رسانی می شود:
“توقف نمادهای معاملاتی (رمپنا)، (پدرخش)” به اطلاع می رساند، در پایان معاملات امروز نماد معاملاتی شرکت های گروه مپنا (رمپنا) و تولیدی و صنعتی درخشان تهران (پدرخش) جهت برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده به منظور انتخاب اعضاء هیئت مدیره متوقف خواهند شد. “مدیریت عملیات بازارشرکت بورس اوراق بهادار تهران“ توقف نماد بدون اطلاع قبلی نیز معمولا به دلایلی مانند مظنون شدن به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت، با هدف درخواست شفاف سازی از شرکت انجام می گیرد.
معاملات نماد کی باز می شود؟ توقف نماد معاملاتی
زمان بازگشایی نماد معاملاتی بستگی به دلیل بسته شدن آن دارد.
- اگر نماد معاملاتی به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف بسته شده باشد، تا پایان جلسه معاملاتی روز جاری بسته خواهد بود.
- اگر نماد معاملاتی به دلیل افشای با اهمیت گروه ب بسته شده باشد، بازگشایی آن نماد بستگی دارد که این بسته شدن در چه زمانی اتفاق افتاده باشد.
اگر افشای اطلاعات تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی باشد، نماد معاملاتی حداکثر ۶۰ دقیقه بسته خواهد بود.
اگر افشای اطلاعات در ۹۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی، نماد معاملاتی تا پایان جلسه معاملاتی جاری بسته خواهد بود.
اگر افشای اطلاعات در ساعات خارج از بازار، نماد معاملاتی ۹۰ دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد بسته و سپس بازگشایی خواهد شد.
- اگر نماد معاملاتی به دلیل افزایش یا کاهش قیمت پایانی بیش از ۵۰% طی ۱۵ روز معاملاتی متوالی بسته شده باشد، زمان بازگشایی آن حداکثر ۲ روز کاری بعد بازگشایی خواهد شد.
- اگر بسته شدن نماد به دلیل مظنون شدن به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت توسط برخی از افراد در معاملات اوراق بهادار باشد، معاملات نماد حداکثر ۵ روز کاری باز خواهد شد.
- اگر بسته شدن نماد به دلیل افزایش یا کاهش قیمت پایانی بیش از ۲۰% طی ۵ روز معاملاتی متوالی باشد، حداکثر ۶۰ دقیقه در حالت سفارش گیری نماد قرار خواهد گرفت و سپس بازگشایی خواهد شد.
- اگر معاملات نماد به دلیل مجامع عمومی صاحبان سهام براساس اطلاعیه دعوت به مجمع بسته شده باشد، نماد معاملاتی یک روز کاری قبل از مجمع تا حداکثر ۲ روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع بسته خواهد بود.
- اگر نماد معاملاتی به دلیل برگزاری جلسه هیئت مدیره جهت تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه به میزان ۲۰۰% یا بیشتر از محل صدور سهام جایزه بسته شده باشد، معاملات نماد یک روز کاری قبل از برگزاری جلسه تا ثبت افزایش سرمایه و قابل معامله شدن سهام جدید بسته خواهد بود.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید