تابلو خوانی در بورس – آموزش بازارخوانی و تابلو خوانی
تابلو خوانی در بورس
تابلو خوانی یعنی بررسی هر نماد، میزان خرید و فروش، نوسانهای قیمت، میزان عرضه و تقاضای سهامداران حقیقی و حقوقی و…که باعث شناخت وضعیت کوتاهمدت و میانمدت سهم میگردد. در تابلوی معاملات یک سهم اطلاعات فراوانی از آن در دسترس است که مهمترین آن قیمت سهام است.
در کنار مفاهیمی چون تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، یک سرمایه گذار میبایست بر تابلو بورس و بازارخوانی تسلط کافی داشته باشد تا بتواند به بررسی و تجزیه و تحلیل اتفاقات روی تابلو پرداخته و به دنبال آن به خرید و فروش سهام بپردازد.
گاهی بر اساس تابلوی بورس است که شاهد اتفاقاتی مانند کد به کد کردن، معاملات بلوکی، اردر سفارش ترس و موارد متعدد دیگر خواهیم بود که همه اینها صرفاً با استفاده از مفهومی با نام تابلوخوانی و رفتارشناسی سرمایهگذاران میسر خواهد بود. علاوه بر آن سایت مدیریت فناوری این امکان را در اختیار سرمایه گذاران قرار داده است تا قادر به رصد معاملات روزانه بعد از پایان معاملات باشند.
دسترسی به تابلو بورس از دو طریق بسیار ساده امکانپذیر است:
- جستوجوی نام نماد در موتورهای جست و جو و کلیک بر روی اولین پیوند یافته شده
- ورود به سایت tsetmc.com و استفاده از بخش جستوجوی آن
یکی از سایت های پرکاربرد جهت بررسی و خرید و فروش سهام، سایت مدیریت فناوری بورس تهران به آدرس WWW.TSETMC.COM است که اطلاعات جامعی از معاملات روزانه سهام در اختیار سرمایه گذار قرار میدهد. هر سهم در این سایت با نماد مخصوص به خود نمایش داده میشود.
اگر به دنبال سهم خاصی باشیم، با جستجو در سایت (Tsetmc) مانند تصویر زیر میتوان سابقه معاملات آن سهم را مشاهده و بررسی نمود. در ادامه به بررسی سهم دزهراوی میپردازیم.


با کلیک بر روی « دزهراوی» میتوان اطلاعات مربوط به معاملات این سهم را مشاهده نمود.


همانطور که در تصویر بالا ملاحظه میگردد، بخشهای مختلف اطلاعات مربوط به هر سهم با اعداد ۱ تا ۸ شمارهگذاری شده که در ادامه به توضیح هریک میپردازیم.
- در قسمت شماره ۱ میتوانیم تغییرات سهم را مشاهده کنیم. برای مثال، قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله سهم در این بخش نشان داده میشود.
- بخش شماره ۲ بازه تغییرات سهم را به صورت روزانه، هفتگی و سالیانه نشان میدهد.
- یکی از بخشهای بسیر مهم تصویر بالا، بخش شماره ۳ است که در آن، تعداد خریداران و فروشندگان، میزان خرید و فروش حقیقیها و حقوقیها و حجم معاملات آنها نشان داده میشود.
- تعداد معاملات و حجم معاملات را میتوان در بخش ۴ مشاهده کرد.
- در قسمت شماره ۵، اطلاعات مربوط به تعداد سهام، حجم مبنا، سهام شناور و میانگین حجم ماه به نمایش گذاشته شده است.
- در قسمت ۶، روند کنونی معاملات سهم نشان داده میشود. در حالت کلی، سه حالت در معاملات یک سهم میتواند رخ دهد. اول اینکه صف خرید باشد، دوم آنکه صف فروش باشد و سوم خرید و فروش به صورت متعادل انجام شود.
- در بخش ۷ نیز نمودار قیمت و حجم در طول روز ارائه شده است.
- در قسمت شماره ۸ مقادیر P/E و EPS نمایش داده میشود.
۱- قیمت تابلو خوانی
بخش اول وضعیت قیمت حال حاضر سهام را نشان میدهد.
قیمت خرید: بهترین سفارشی که در سطر اول سفارشات وجود دارد است.
قیمت معامله: بیانگر آخرین قیمت معاملهشده سهام است.
قیمت اولین: اولین معاملهای که در نماد انجام شده است را نشان داده
قیمت پایانی: میانگین موزون قیمت های معاملهشده همان روز با توجه به حجم معاملات است.
قیمت فروش: نیز مانند قیمت خرید بوده و قیمت دیروز، قیمت پایانی روز گذشته را نشان میدهد.
چنانچه آخرین قیمت معامله نسبت به قیمت پایانی بیشتر باشد، نشاندهنده اقبال بازار به سهام است و روند مثبت احتمالی در روز بعد را نشان میدهد و برعکس.
در محاسبه قیمت پایانی سهام، میزان حجم مبنای سهم نیز بررسی میشود و درصورتیکه تعداد سهام معاملهشده در یک روز بسیار کمتر از حجم مبنا باشد، قیمت پایانی نزدیک صفر است.
در کل از قیمت پایانی برای محاسبه قیمت مجاز روز آینده استفاده میشود.


۲- بازه قیمتی
این بخش تغییرات سهم را بهصورت روزانه، هفتگی و سالیانه نشان میدهد.
بازه روز: حداقل و حداکثر قیمتی است که سهام شرکت در آن روز معامله شده است.
قیمت مجاز: قیمتی است که سهم میتواند روزانه در آن بازه نوسان داشته باشد.
بازه هفته: درواقع قیمت سهام شرکت در طی یک هفته را نشان میدهد .
بازه سال: قیمت سهام را در طی یک سال گذشته نشان میدهد.


۳- خرید و فروش حقیقی و حقوقی تابلو خوانی
در بازار سرمایه دو دسته سرمایهگذار داریم: سرمایه گذاران حقیقی و سرمایه گذاران حقوقی
سرمایه گذاران حقوقی: شرکتهای ثبتشدهای هستند که از طریق شرکت اقدام به دریافت کد بورسی نمودهاند (شرکت های سرمایه گذاری، سبدگردانی، صندوق های سرمایه گذاری و…).
سرمایه گذاران حقیقی: افرادی، هستند که اقدام به دریافت کد معاملاتی کرده و سپس به خرید و فروش سهام میپردازند.
یکی از بخشهای مهم سایت TSE این بخش است که در آن تعداد خریداران و فروشندگان، میزان خرید و فروش حقیقی ها و حقوقی ها و حجم معاملات آنها را نشان میدهد.
با بررسی تعداد سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی و حجم معاملات انجامشده، میتوان به تجزیه و تحلیل سهم موردنظر پرداخت.


۴- معاملات
تعداد معاملات: تعداد معامله هایی که در یک سهم انجام شده است را نشان میدهد.
حجم معاملات: شامل تعداد سهام شرکت که در طی روز بین خریدار و فروشنده معامله میشود است.
ارزش معامله: سهام یک شرکت در طول روز و در ساعات معاملات تعیین شده با قیمتها و حجمهای گوناگون مورد معامله قرار میگیرد. اگر به همین ترتیب ارزش کلیه معاملاتی که در طول روز در یک سهم انجام میشود را جمع کنیم، ارزش معامله آن سهم به دست میآید.
ارزش بازار: از حاصلضرب تعداد سهام کل شرکت در قیمت پایانی سهم به دست میآید.
مقایسه میزان حجم معاملات با میانگین حجم ماه، یکی از سیگنالهایی است که تابلوی معاملات بازار به ما میدهد که در کنار مباحث تکنیکالی میتوان از آن بهره برد.
۵- حجم مبنا
تعداد سهام: همانطور که از نام آن پیداست به تعداد سهامی که مورد معامله قرار گرفته است گفته میشود.
حجم مبنا: به حداقل تعداد سهامی گفته میشود که باید در طول یک روز معامله شود تا قیمت پایانی آن سهم بتواند نوسان مثبت یا منفی داشته باشد.
سهام شناور: درصدی از سهام شرکت است که در اختیار عموم قرار دارد.
میانگین حجم ماه: میانگین تعداد سهامی است که در یک ماه اخیر معامله شده است.


۶- EPS و P/E
یکی از اطلاعات مهم در تابلو بورس، سود هر سهم شرکت (EPS) و نسبت قیمت به درآمد (P/E) برای هر سهم است. درواقع یکی از انواع صورت های مالی شرکتها، صورت سود و زیان است که نشاندهنده عملکرد یک شرکت در طی یک دوره زمانی است که محصول نهایی آن سود یا زیان است.
هرگاه کل سود پس از کسر مالیات را به تعداد سهام تقسیم نماییم؛ سود هر سهم به دست خواهد آمد. چنانچه EPS در تابلوی معاملات سهام، منفی باشد نشاندهنده زیان ده بودن شرکت است.
P/E از تقسیم قیمت جاری سهم بر سود هر سهم به دست میآید. این نسبت بهعنوان ابزار دست تحلیل گران بوده که تلاش میکنند با تخمین دقیق آن بتوانند ارزش ذاتی یک شرکت را به دست آورند.


۷- خرید و فروش تابلو خوانی
این بخش روند کنونی معاملات سهم را نشان میدهد. بهطورکلی سه حالت در معاملات یک سهم میتواند رخ دهد.
- صف خرید باشد.
- صف فروش باشد .
- خرید و فروش بهصورت متعادل انجام شود.
خرید و فروش اوراق بهادار در بورس بر اساس سازوکار حراج انجام میگردد. در این حراج اولویت اول قیمت مناسب و اولویت دوم زمان است.
اگر به قیمت های خرید توجه کنید میبینید که در هر مرحله قیمت کاهش پیدا کرده است. پس در قسمت تقاضا کسی که بالاترین قیمت را پیشنهاد بدهد، سفارشش در ردیف اول قرار میگیرد. بهاینترتیب درخواستهای خرید از بالاترین قیمت به پایینترین قیمت اولویتبندی میشود.
حال اگر شخصی درخواست خرید در قیمت ۲۰۴۰۶ ریال را داشته باشد و همزمان هم شخص دیگری همین قیمت را پیشنهاد بدهد، سامانه معاملات بهصورت خودکار اولویت خرید را به شخصی میدهد که زودتر سفارشش را ثبت کرده باشد. در قسمت عرضه موضوع برعکس بوده و قیمت از پایینترین به بالاترین قرار میگیرد.
درنهایت زمانی که قیمت پیشنهادی برای خرید سهم با قیمت پیشنهادی برای فروش سهم برابر باشد، معامله انجام میشود. در این حالت سامانه معاملاتی بهصورت خودکار خرید و فروش را در کسری از ثانیه انجام میدهد و بلافاصله سفارشهای انجامشده از سامانه معاملاتی حذف میشوند.


۸. نمودار قیمت و حجم
این نمودار بیانگر این است که در دامنه نوسان روز جاری چه حجمی و در چه قیمتی معامله شده است.


سخن پایانی تابلو خوانی
کسب مهارت تابلوخوانی در بورس، برای هر فردی که میخواهد در این بازار سرمایه حضور پیدا کند، عملاً به نوعی یک ضرورت محسوب میشود.درواقع یکی از نیازهای یک سرمایهگذار بعد از ورود به بازار سرمایه این است که به تابلو بورس و بازار خوانی به اندازه کافی مسلط باشد تا بتواند اتفاقاتی را که در تابلو معاملاتی بورس مشاهده میکند، تجزیه و تحلیل کرده و با استفاده از اطلاعات به دست آمده به خرید و فروش سهام بپردازد.
.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.بلو خوانی
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید