بورس کجاست؟ مشخصات و مزایای بازار بورس
بورس کجاست؟
بورس کجاست؟ بورس نیز محلی جهت تأمین مالی شرکتها را فراهم میکند، محلی که شرکتها در آن نه از بانکها که از سهامداران خود پول دریافت کرده و در ازای آن بخشی از سهام شرکت خود را واگذار میکنند . البته ممکن است بانکها نیز در نقش سرمایهگذار و از طریق زیرمجموعههای سرمایهگذاری خود وارد سهامداری یک شرکت شوند و در این تأمین مالی سهیم باشند.
بورس مکانی است که درآن سهام شرکتهای گوناگون تولیدی خدماتی و سرمایه گذاری داد و ستد می شود. مردم به بازاربورس بازارسهام هم می گویند. اما نام رسمی و قانونی آن “بورس اوراق بهادار” می باشد.
است.اصلی ترین تالارمعاملات بورس کشور در تهران و به آدرس خیابان حافظ – تقاطع جمهوری واقع است. ورود عموم مردم درآن آزاد است.
وظیفه اصلی بورسها، فراهم کردن زمینه “تأمین مالی” برای شرکتها از طریق بازارهای اولیه و فراهم آوردن بازاری شفاف و منصفانه برای دادوستد اوراق بهادار پذیرفتهشده و نیز سیستمی مناسب برای نظارت بر جریان دادوستد، عملیات بازار و اعضای آن و حمایت از سهامداران و منافع ملی است.
برای آشنایی با نحوه داد وستد سهام دربورس می توان با مراجعه به تالارهای معاملات بورس به طورعملی آشنا شد وسپس با مراجعه به کارگزاری های مختلف بورس که درمکانهای مختلف شهرها پراکنده هستند فرم درخواست خرید سهم شرکت مورد نظررا تکمیل و در پایان سال مالی و پس ازبرگزاری مجمع عمومی عادی متناسب با حجم سهامی که خریداری شده از سود مناسب و قطعی که معمولا دو برابر سود بانک هاست برخوردار شد. درشهرستانهای دورافتاده کشورنیزعلاقمندان می توانند ازطریق شعب مرکزی بانک ملی جهت خرید سهام شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهاداراقدام نمایند.


مشخصات بارز بازار بورس بورس کجاست؟
- وجود مکانی مشخص برای داد و ستد سهام
- قیمت شفاف سهام
- قدرت نقد شوندگی سهام
مزایای بازار بورس بورس کجاست؟
- کنترل نقدینگی درجامعه بازاربورس یک فرصت سرمایه گذاری مطلوب برای سرمایه گذاران با سرمایه های اندک ایجاد می کند و زمینه توزیع عادلانه ثروت را مهیا می کند.
- مزیت های کلان آن برای جامعه عبارتند از: رشد تولید نا خالص ملی و مهار تورم استفاده از پس اندازهای خرد وکوچک مردم -هدایت سرمایه های سرگردان- کمک به رشد صنعتی شدن کشور
آیا میتوان مستقیما به تالار بورس برویم و سهام خریداری کنیم ؟
کارگزاریها وکیل و نماینده تام الاختیاربرای خرید و فروش سهام هستند و بدون واسطه آنها هیچ کس نمی تواند درتالار بورس خرید و فروش کند.حضورمردم درتالار بورس الزامی نیست بلکه آنها جهت مشاهده تابلوی قیمت های تالار بورس و مشورت کردن با سایرسهامداران و دلگرمی دادن به یکدیگردرهنگام افت قیمت ها در تالارمعاملات بورس حضورمی یابند.
اما حضوردر دفتر کارگزاری الزامی است و باید شخصا با به همراه داشتن شناسنامه و یک برگه فتوکپی شناسنامه و کارت ملی جهت خرید سهام شرکت دلخواه خود به کارگزاری مورد نظرمراجعه نموده و فرم مخصوص دستورخرید سهام را تکمیل نمود تا کد عملیاتی صادر شود و درمراجعات بعدی با ارایه کد کارهایمان سریع ترانجام شود.
روند معاملات سهام در بورس چگونه است؟
در بازارها داراییهای مختلفی معامله و مورد خرید و فروش قرار میگیرد. در یک طبقه بندی کلی، دو نوع دارایی عمده وجود دارد:
دارایی مالی:
منظور از دارایی فیزیکی یا داراییهای واقعی، همانطور که از نام آنها مشخص است داراییهایی است که جنبه فیزیکی دارند. مانند خودرو، املاک، مستغلات و…
دارایی واقعی:
اما داراییهای مالی که به آنها داراییهای کاغذی هم گفته میشود، داراییهایی هستند که ارزششان به پشتوانه یک دارایی دیگر تعیین میشود. به عنوان مثال، دارنده سهام شرکت، به نسبت سهام خود در داراییها و منافع شرکت مورد نظر سهیم میشود یا دارنده اوراق مشارکت، به واسطه مشارکت در پروژهای که اوراق مورد نظر برای تأمین مالی آن پروژه منتشر شده، سود به دست میآورد.


مزایای پذیرش شرکتها در بازار بورس
تأمین مالی آسان و کاهش ریسک نقدینگی
تجربه شرکتهای پذیرفتهشده در بازار سهام نشان داده این گروه راحتتر و سریعتر از شرکتهای سهامی عام خارج از بورس یا فرابورس میتوانند به منابع مالی موردنیاز دست یابند. این امکان از طریق اعمال افزایش سرمایه و انتشار و فروش سهام جدید فراهم میشود و با عدم پرداخت بهره بانکی به وامهای دریافتی، هزینههای تولید کاهش مییابد.
درنتیجه این فرایند که نقش مهمی در حیات پایدار بنگاهها دارد، توان رقابت شرکتهای حاضر در بازار سهام از شرکتهای دیگر افزایش مییابد. علاوه بر این شرکتها در صورت مواجه با کمبود نقدینگی میتوانند با به کارگیری ابزارهایی مانند صکوک و اوراق مشارکت، این ریسک مهم را کاهش دهند و بهتر از سایر شرکتها تولید و فروش داشتهباشند.
برخورداری از معافیت مالیاتی بورس کجاست؟
، شرکتهای سهامی عام طبق قانون مالیاتهای مستقیم پس از پذیرش در بورس یا فرابورس و عرضه سهام از معافیت مالیاتی ۱۰ درصدی برخوردار میشوند و به جای ۲۵ درصد، ۲۲٫۵ درصد مالیات میدهند. (این معافیت برای شرکتهای حاضر در بازار پایه فرابورس نیست) ولی اگر ۲۰ درصد سهام سایر شرکتها به صورت سهام شناور آزاد باشد، ۱۰ درصد دیگر از مالیات کاسته میشود.
یعنی این دسته شرکتها به جای ۲۲٫۵ درصد، ۲۰ درصد مالیات پرداخت میکنند. این مزیت برای شرکتهای بزرگ با درآمد بالا بسیار مهم و قابلتوجه بوده و اکثر شرکتهای حاضر در بازار سهام از این مزیت بهرهمند هستند.
افزایش شفافیت بورس کجاست؟
همه شرکتهای پذیرفتهشده، ضمن رعایت استانداردهای معین، باید تصویر کامل و به روز شدهای از واقعیتها و شرایط تولید و فروش و سود و زیان خود را در قالب صورتهای مالی و ترازنامه و برگزاری مجامع سالانه و فوقالعاده به طور کاملاً شفاف به سهامداران و مسئولان اعلام کنند تا همه از چندوچون شرکتها مطلع شده و تصمیمگیری کنند.درجه و کیفیت این شفافیت با نظارت همیشگی سازمان بورس بر اطلاعات منتشرشده بنگاهها و حتی کمک به رفع نواقص و مشاوره، بیشتر و کاملتر میشود.
این جریان در کنار امکان مشاهده لحظه به لحظه معاملات و قیمت سهام در تابلوها به شفافیت هرچه بیشتر شرکتهای پذیرفتهشده کمک شایانی میکند و سهامداران عمده و خرد، اعضای هیئتمدیره شرکتهای اصلی و هلدینگ، مقامات ناظر سازمان بهابازار و ارگانهایی مانند بانکها، حتی سازمان مالیات و وزارتخانههای اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت از همه مسائل مثبت و منفی شرکتها مطلع بوده و بهتر میتوانند تصمیمگیری کنند.
بنابراین شرکتهای ثبتشده نزد سازمان بهابازار و حاضر در بورس یا فرابورس از حداکثر سلامت صورتهای مالی برخوردارند و همگان از دریچه بازار سهام قادر به مشاهده آخرین شرایط شرکتها میشوند ولی برخی صاحبان عمده شرکتهای خارج از بازار سهام به دلایلی همچون وجود اما و اگرها در صورتهای مالی، عدم تمایل به مطلع شدن و بهره بردن عموم مردم از مزایای شرکت، وجود سختگیریها و لزوم رعایت استانداردها، حاضر به پذیرش در بازار نیستند که درنهایت میتواند زمینه غیرشفاف بودن شرکتها و وجود ابهام و بروز نگرانیهایی را فراهم کند.
افزایش اعتبار داخلی و بینالمللی بورس کجاست؟
شرکتهای بورسی و فرابورسی به علت لزوم رعایت شرایط پذیرش مانند سودآوری و ارائه صورتهای مالی معتبر و حسابرسی شده و امکان رصد کردن امکان از وضعیت سهام، بیش از سایر شرکتها اعتبار داخلی و حتی بینالمللی دارند. این مزیت موردتوجه ویژه صاحبان عمده شرکتها و مسئولان قرار دارد، زیرا رقابت بنگاهها و حضور در میدان سخت و پیچیده تولید و فروش و لزوم سودآوری چنان اهمیتی دارد که مدیران و صاحبان بنگاهها از کوچکترین فرصت برای افزایش سهم خود از بازار فروش محصولات و ارائه خدمات حداکثر استفاده را میکنند.
بنابراین با حضور شرکتها در بازار سهام، ضمن فراهم شدن امکانی مناسب برای تبلیغات غیرمستقیم زمینه آشنایی بیشتر مردم و نهادها و کسب اعتبار داخلی و بینالمللی در رسانهها و افکار عمومی جامعه ایجاد میشود. همچنین باور افکار عمومی مردم کشورهای جهان اول این است که هر شرکت خواهان اعتبار و سهم بیشتر بازار محصولات و خدمات باید ابتدا شرکتی سهامی عام بوده و سپس در زمره شرکتهای حاضر در بازار سهام باشد تا بتواند اعتماد عمومی را جلب کند.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید