بازار ثانویه و انواع آن- ویژگی ها – تفاوت بازار ثانویه با بازار اولیه
بازار ثانویه
بازار ثانویه (secondary markets) مکانیزمی کاربردی را به وجود میآورد تا بعد از اینکه در مرحله پذیره نویسی، اوراق بهادار در بازار اولیه به فروش رسیدند، سرمایه گذاران بتوانند آنها را دوباره خرید و فروش کنند. بازارهای اولیه بدون وجود بازارهای ثانویه نمیتوانند به خوبی فعالیت کنند. اگر یک سرمایه گذار پس از آنکه اوراق بهاداری را خریداری کرد، تمایل نداشته باشد آن را تا موعد سررسید نگهداری کند باید بتواند به راحتی و با کمترین هزینه اوراق خود را بفروشد.
وجود بازارهای ثانویه فعال این اطمینان را برای خریداران اوراق بهادار فراهم میسازند تا آنها بتوانند در هر زمانی که بخواهند اوراق بهادار خود را در این بازارها بفروشند. البته چنین فروشی میتواند با زیان نیز همراه باشد. اما گاهی زیان بهتر از آن است که سرمایه گذار اصلا نتواند اوراق بهادار خود را بفروشد.بازارهای جهانی مانند بورس اوراق بهادار نیویورک NYSE و نزدک (NASDAQ) نمونههایی از بازارهای ثانویه هستند.میتوان گفت که تمام معاملات سهام در بازار بورس، جزء معاملات بازار ثانویه هستندوجود بازار ثانویه بسیار ضروری است.
ﺑﻮﺭﺱ ﺍﻭﺭﺍﻕ ﺑﻬﺎﺩﺍﺭ ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻧﻬﺎﺩ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺛﺎﻧﻮﻳﻪ ﺑﺮﺍی ﻣﻌﺎﻣﻼﺕ سهام و ﺍﻭﺭﺍﻕ ﺑﻬﺎﺩﺍﺭ ﺍﺳﺖ. حجم معاملات در بازار ثانویه، نسبت به بازارهای اولیه بسیار بیشتر است. این بازار با هدف امکان سازی معامله اوراق منتشر شده در بازار اولیه و افزایش قابلیت نقد شوندگی آنها ایجاد شده است. بازار ثانویه برای شرکتها نقطهای استراتژیک به شمار میرود که از مسیر آن میتوانند روی معاملهها نظارت و کنترل داشته باشند و به تصمیمهای مدیریتی خود جهت دهند.ﺗﻔﺎﻭﺕ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺛﺎﻧﻮﻳﻪ ﺑﺎ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺍﻭﻟﻴﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺍﻭﻟﻴﻪ ﻋﺮﺿﻪ ﻛﻨﻨﺪﻩ , ﺳﻬﺎﻡ ﺭﺍ ﻣﺴﺘﻘﻴﻤﺎ ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﮔﺬﺍﺭ ﻣﻲ ﻓﺮﻭﺷﺪ.
انواع بازار ثانویه
- بازار اول: مربوط به معاملات سهام شرکتهای بورسی که در بورس انجام میشود.
- بازار دوم: مربوط به معاملات سهام شرکتهای غیر بورسی که در فرابورس انجام میشود.
- بازار سوم: مربوط به معاملات سهام شرکتهای بورسی که در فرابورس انجام میشود.
- بازار چهارم: بازاری بدون کارگزار و معاملهگر و مربوط به معاملات خصوصی است که توسط شبکههای الکترونیکی و بین سرمایهگذاران نهادی و عادی صورت میگیرد. نهادها به منظور پرهیز از پرداخت هزینههای مربوط به کارگزاری، عموماً معاملات عمده و بلوک خود را در بازار چهارم انجام میدهند.


ویژگیهای بازار ثانویه
- هزینه خرید و فروش کمتر به علت حجم زیاد معامله ها
- بازار ثانویه به منظور تعیین شرایط اقتصادی یک کشور شاخص خوبی محسوب می شود که افزایش یا کاهش بازار سهام بیانگر رونق یا رکود در اقتصاد می باشد.
- نقد شوندگی راحت؛ به عبارتی هر فروشنده ای که پول بخواهد، میتواند به به علت حضور تعداد بیشماری از خریداران در این بازار، سهام خود را به آسانی بفروشد.
- در بازار ثانویه، هر نوع اخبار یا اطلاعات تازه ای در رابطه با شرکت سریعا در نرخ سهام آن تاثیر می گذارد.
- جایگزین خوبی برای پس انداز محسوب می شود.
- بازار ثانویه با قوانین سنگینی از طرف دولت مواجه است چراکه منبع اولیه شکل گیری سرمایه و نقدشوندگی برای سازمان ها و سرمایه گذاران محسوب می شود و این قوانین در سطح بالا، امنیت سرمایه افراد را تضمین می کند.
تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه
بازار اولیه و ثانویه مکمل هم هستند و به عبارتی بازار اولیه بدون وجود بازار ثانویه قادر به فعالیت موفقیت آمیز نیست، اما در ادامه به تفاوت های این دو بازار سرمایه می پردازیم:
- لوگوی بازار اولیه در کشور ما، بانک و لوگوی بازار ثانویه، بورس می باشد.
- در بازار اولیه، شرکت ها پذیره نویسی و راه اندازی می شوند و در بازار ثانویه سرمایه و سهام شرکت های پذیرفته شده، مورد معامله قرار می گیرند. آنگاه شرکت ها بدون واسطه سرمایه خود را توسط فروش سهام به مردم بدست می آورد که این امر با پذیره نویسی صورت می گیرد.
- ﺩﺭ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺍﻭﻟﻴﻪ ارائه دهنده، ﺳﻬﺎﻡ ﺭﺍ به طور مستقیم با ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﮔﺬﺍﺭ معامله می کند.
- میزان معاملات در بازار ثانویه در مقایسه با بازارهای اولیه خیلی بیشتر است.
- در بازار اولیه، نرخ اوراق بهادار از پیش و طبق نرخ اسمی مشخص می شود و معمولا دچار نوسان نمی شود. اما در بازار ثانویه نرخ اوراق طبق میزان عرضه و درخواست آن تعیین می شود.
- در بازار اولیه، درآمد بدست آمده از فروش سهام به مرکز منتشر کننده اوراق داده می شود. اما در بازار ثانویه، این درآمد ها برای شخص سرمایه گذاری است که معامله کرده است.
- غالبا سرمایه گذاران جزیی خرید اوراق بهادار را از بازار اولیه انجام نمی دهند زیرا شرکت صادرکننده، اوراق خود را عمده می فروشد و برای خرید آن به سرمایه بزرگی نیاز است اما در بازار ثانویه، فرد سرمایه قادر است هر میزان سهامی که می خواهد معامله کند.
قیمت گذاری در بازار ثانویه چگونه صورت میگیرد؟
در بازار اولیه، قیمت اوراق بهادار از قبل و براساس قیمت اسمی تعیین میشود. اما در بازار ثانویه قیمت اوراق براساس میزان عرضه و تقاضای آن مشخص میشود.درصورتی که اکثر سرمایه گذاران بر این باور باشند که سهامی در آینده روال ایده آلی دارد، درخواست برای آن رشد پیدا می کند و به همین دلیل، قیمت آن افزایش می یابد. از طرفی اگر سرمایه گذاران معتقد باشند که سهامی در آیند افت ارزش خواهد داشت، آن را سریع تر می افروشند و بنابراین نرخ سهام کاهش پیدا می کند.
برای مشاهده مطالب دیگر بورس آموز کلیک کنید.
برای ورود به اینستاگرام بورس آموز کلیک کنید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید